torstai 17. joulukuuta 2009

Lunta!!!

Lopultakin sitä alkoi sataa. Aamulla huomasin toimiston ikkunasta muutamia kevyesti leijailevia hiutaleita. Muutaman tunnin kuluttua pyrytti jo reilusti. Jotkut eteläisemmistä maista kotoisin olevat uudet oppilaat näkivät tänään lunta ensimmäistä kertaa elämässään. He seisoivat talvivaatteissaan ulkona ja vain katselivat lumen leijailua. Sitten joku tietysti keksi aloittaa lumisodan. Pohjoisen pallonpuoliskon yläreunassa kasvaneelle lumi kuuluu talveen. Ilmankin toki pärjää, mutta kummasti se piristää mieltä, kun ilma täyttyy valkoisista hiutaleista.

Liikenne tietysti muuttui heti kaaokseksi, koska suurin osa autoilijoista käyttää pelkkiä kesärenkaita ympäri vuoden. Meillä on uudet jokasäänrenkaat, joten niillä kelpasi tänään ajella. Ehdimme pulkkamäkeenkin, mikä on tietysti pienehkö kotimaisittain, mutta täkäläisen standardin mukaan sekin oli aika riemukasta. Tyttö teki laskujen välillä muutaman lumienkelin, joista tosin tuli vihreäsiipisiä. Lunta oli siis vain maan peitoksi sen verran, että alta tuli heti ruoho näkyviin.

Yöksi on luvassa kunnon pakkasta. Suola-autot ovat jo ajelleet ympäriinsä. Saa nähdä, missä kunnossa kadut ovat huomisaamun hämärässä. Täällä lumen tullessa suolataan reilusti, tuli lumen jälkeen mitä säätä tahansa. Tyttö selitti tietävänsä, että suola on huonoa luonnolle ja lapsille, jotka haluaisivat leikkiä lumella...

Luonnosta puheenollen uutisissa kerrottiin, että Brysselin jätevedenpuhdistamo on sulkenut toimintansa ja päästänyt jo useamman viikon ajan koko kaupungin kaiken suodattamattoman likaveden suoraan jokeen, josta se matkaa eteenpäin rannikkoa kohti. Hiukan käsittämätöntä. Joku joenviereisen kaupungin pormestari kuului valittavan, että vessapapereitakin näkyy virtaavan ohi. Onneksi emme asu sen joen varressa. Toivottavasti nyt negatiivisella julkisuudella saavat painostettua puhdistamon käynnistämään taas systeeminsä. Likavesijuttu nyt oli ihan lumiasian vierestä, mutta tuli mieleen Köpenhaminan ilmastokonferenssin suhteen, koska ilmaston lämpenemisen myötä lumesta taitaa aikaa myöten tulla katoava luonnonvara.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti