tiistai 10. tammikuuta 2012

Aarteeksi

Päälimmäinen kirja on viimeisin aarteeni. Koko kirjasarja oli tietääkseni pitkään loppuunmyyty, joten luulin nytkin, että niitä saisi vain antikvariaateista tai kirpputoreilta, ja sellaisistakin paikoista harvakseen.

Kirja on LOEB Classical Libraryn osa varhaisista kirkkoisistä. Tarvitsin kirjan tenttiä varten. Koko kirjasarjan lumousvoima on sisällön lisäksi sen vanhanaikaisuus. Uusi painos näyttää ihan samalta kuin ne vanhat pölyiset ja kellastuneet kirjansivut, joita selailin kauan sitten, kun joskus etsin tietoa Pontius Pilatuksen luonteenpiirteistä tai Jeesuksen aikaisista kansannousuja yrittäneistä höyrypäistä. Kirjasarja teki kai itsessään vaikutuksen, kun muistan etsimäni asiat vieläkin. :-)

Tässä osassa, jonka itselleni tilasin, on mm. Didache. Se oli suunnilleen vuonna 100 seurakunnissa käytetty kirja apostolisista opetuksista. Kirjasta oli hyötyä heti, kun posti sen toi, koska satuimme juuri seurakuntaopin tunnilla pohtimaan opiskelijoiden kanssa alkuseurakunnan ehtoolliskäytäntöjä. Kaunein kohta on mielestäni ehtoollisleivän siunaamiseen tarkoitettu rukous:

"Kiitämme sinua, meidän Isämme,
elämästä ja ymmärryksestä,
jonka annoit meille lapsesi Jeesuksen kautta.
Sinulle olkoon kunnia iänkaikkisesti.
Kuten tämän leivän osat levitettiin vuorille
ja koottiin jälleen yhdeksi,
koottakoon myös sinun seurakuntasi yhteen
maailman kaikilta ääriltä sinun valtakuntaasi.
Sillä sinun on kunnia ja voima
Jeesuksen Kristuksen kautta ikuisesti."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti