torstai 23. syyskuuta 2010

Vuonna 1625

Vuosi 1625 oli kaikkea muuta kuin rauhallinen. Belgia kuului silloin Alankomaihin. Espanjalaiset tosin pitivät osaa maasta hallussaan puolustaaksensa katolilaisuutta protestanttikapinallisia vastaan. Spinolan johdolla he valloittivat Bredan vuoden kestäneen piirityksen jälkeen. Täältä on sinne matkaa 114 km pohjoiseen.

Samana vuonna tammikuussa Ranskassa hugenotit, jotka olivat protestantteja, aloittivat kapinan tekemällä yllätyshyökkäyksen meriväen kimppuun Port-Louis:ssa. (Sinne sentään on noin 800 km matkaa.) Protestantteja onnisti sen verran, että he saivat saaren vallatuksi. Yhdeksän kuukauden päästä saman vuoden syyskuussa kapina loppui, kun saari vallattiin takaisin, ja hugenotit pakenivat Englantiin. Ei sielläkään kovin turvallista tainnut olla, kun samana vuonna barbereskit, ottomaanimerirosvot, hyökkäsivät Lounais-Englannin rannikolle.

En tiedä olisinko itse viitsinyt rakentaa mitään sellaisena vuonna. Olisin varmaankin vain istunut linnani puistossa ja toivonut protestanttien voittavan, espanjalaisten menevän jo kotiinsa ja merirosvojen joutuvan haaksirikkoon. Onneksi täällä on nykyään rauhallisempaa. Historia on mielenkiintoista, mutta en silti haluaisi elää vuonna 1625. Parempi ihailla tätäkin pientä kappelilta vaikuttavaa rakennusta vasta vuonna 2010. Ihan hyvä, että joku sen kuitenkin rakensi. Ehkä hän tarvitsi jotakin muuta ajateltavaa sellaisena rauhattomana vuotena. Ehkä kappelin rakentaminen sopi juuri sellaiseen vuoteen kaikista parhaiten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti