Luumupiirakka (uunipellillinen)
pohja:
makeahko pullataikina ilman kardemummaa (aloitukseksi 3dl vettä, niin tulee sopiva määrä)
> Kohota 20 min. Taputtele taikina voidellulle pellille tai leivinpaperin päälle. Jätä reunat hiukan korkeammalle.
päälle:
1-1,5 kg luumuja
kanelia ja sokeria
> Poista kivet, paloittele luumut ja levitä palat taikinan päälle. Ripottele kanelia ja sokeria päälle.
kuorrutus:
100g margariinia
1dl sokeria
2-3dl jauhoja
1/2tl kanelia
> Nypi murusiksi, laita jauhoja tarpeen mukaan (saa olla aika kuivaa). Levitä murut luumuviipaleiden päälle.
> Paista 220 asteessa kunnes kypsää (kurkista, että pohja on ruskistunut). Leikkaaminen on helpompaa, jos piirakan antaa ensin hieman jäähtyä.
Mies aina ilahtuu tästä piirakasta erityisen kovasti. Ehkä se muistuttaa kotimaasta enemmän kuin jotkut muut leipomukset. Tai sitten se on niin sesonkiherkkua, että jos sitä ei luumukauteen leivo, niin sitä ei saa koko vuotena... En tiedä, mutta piirakka näytti maistuvan vieraillekin. Jotka muuten sattuivat olemaan suomalaisia. Eli ei kun leipomaan...
PS. Samanlaisen piirakan voi tehdä omenasuikaleillakin. Silloin tosin pitää takinan päälle levittää hiukan omenasosetta ennen omenoita. Se kostuttaa ja makeuttaa piirakkaa mukavasti, koska omenoista ei tule paistuessa niin paljon nestettä kuin luumuista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti