maanantai 13. joulukuuta 2010

Jouluiset lohirullat

Viikonloppuna juhlimme pikkujoulua työkavereiden kanssa. Jokainen toi mukanaan jotakin suolaista ja jotakin makeaa. Tuli hiukan kiire ennen lähtöä, koska olimme päivällä joululahjaostoksilla. Päädyin nopeisiin ja yksinkertaisiin lohirulliin, jotka ovat ennenkin tehneet kauppansa hyvin. Ne käyvät hyvin sormin naposteltavaksi alkuruoaksi tai muuten vain hiukopalaksi.

Lohirullat

suorakaiteen muotoista mahdollisimman ohutta rieskaleipää (Ikean pakastimesta)
tuorejuustoa (Philadelphiaa tai muuta)
rakeista vahvaa sinappia tai Ikean piparjuurikastiketta (tai mitä se nyt onkaan, sellaista kirpeän makuista vaaleaa pilkullista lasitölkissä. Tällä kertaa jouduin tyytymään sinappiin, koska mies toi Ikeasta vahingossa jotakin muuta. Selitykseni ilmeisesti ontui pahasti, koska sitä mitä tarkoitin on aina myynnissä...)
tilliä
kylmäsavustettua graavilohta

> Levitä ohuelti sinappia/piparjuurikastiketta leivän päälle (ehkä n. 1tl). Levitä puoli rasiaa tuorejuustoa päälle. Jätä toiselta suoralta reunalta leipä kuivaksi noin puolentoista sentin matkalta, koska rullatessa täyte hiukan siirtyy ja reuna muuttuu tahmeaksi, jos täytettä on liian reunassa asti. Levitä graavilohisuikaleita tuorejuuston päälle. Lisää tilliä tarpeeksi. Rullaa leipä tiukaksi rullaksi ja laita se tiiviisti muovikelmun sisään jääkaappiin. Leikkaa 2cm paloiksi terävällä veitsellä tunnin tai kahden kuluttua. Ripottele pinnalle lisää tilliä. (Yksi 200g graavilohipaketti riitti kolmeen leipään, tuorejuustoa tarvitsin yhteensä puolitoista rasiaa. Paloja tuli yhteensä n. 20.)

Variaatioksi tein viime vuonna poroleikkeestä samanlaisia rullia. Niihin käytin yrttituorejuustoa ja piparjuurikastiketta. Jätin tietysti tillin pois. Periaatteessa siis melkein mikä vain leike käy, jos siinä vain on tarpeeksi makua. Savun maku ja suolaisuus ovat minusta parasta, mutta jokainen tyylillään.

2 kommenttia:

  1. Olen tehnyt poroleikkeestä noita samoja kun en kalaa voi syödä. Rrrrrrakastan sitä soosia jonka miehesi unohti tuoda...eiku ei löytänyt;-)

    VastaaPoista
  2. Ei löytänyt ja toi sinappisilliä, mikä näytti kuulema kuvaamaltani purkilta. En tiedä olisiko onnistunut sillilläkin, mutta ajatus oli lähinnä kuvottava, koska en muutenkaan ole sillien ystävä. Se oikea kastike, mitä se lie onkaan, on todellakin ihan huippuhyvää.

    VastaaPoista