lauantai 19. maaliskuuta 2011

Aamiaisella



Mies leipoi aamupalalle teeleipiä englantilaisittain. Hyvää vihreää teetä, appelsiinimehua ja keitettyjä kananmunia... Ulkona hiukan auringon paistetta. Lupaava lauantaiaamu, eikö vain?

Scones (9 kpl)

225 g vehnäjauhoa
3 tl leivinjauhetta
suolaa maun mukaan
50 g voita
150 ml maitoa

Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää voi palasina. Sekoita käsin, kunnes seos tuntuu "tasaisen hiutaleiselta." Lisää maito ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Taikina jää tahmeaksi, joten helpointa on ottaa ruokalusikalla taikinaa leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja painella taikinakökkäreitä hiukan litteämmäksi lusikan avulla. Toinen vaihtoehto, mistä tulee hiukan enemmän raivaamista, on taputella taikina (käytä hiukan jauhoja) n. 2 cm paksuiseksi ja leikata palat veitsellä. Voitele maidolla ennen paistamista. Paista 220 asteessa n. 10-15 min. kunnes scones kuulostavat pohjaan koputettuna ontolta.

Me söimme herkut voin ja marmeladin kanssa. Englantilainen olisi kaivannut kermavaahtoa marmeladin kaveriksi.

Kun asuimme Sheffieldissä, eläkeläisystävällämme Sylvialla oli tapana leipoa sconeseja. Usein hän lisäsi taikinaan perinteiseen tyyliin 50g rusinoita, 25g sokeria ja 1/2tl kanelia. Sylvian scones olivat aina pehmeitä ja herkullisia. Niistä innostuneena yhteinen intialainen ystävämme Mercy keksi kerran leipoa samanlaisia. Mercy ja Simon laittoivat aina hyviä intialaisia ruokia, joten oletus sconesien onnistumisesta ei ollut pelkkä hatusta temmattu ajatus. Jotakin kuitenkin meni paistaessa pahasti pieleen, koska lopputuloksena oli kivikovia tummia palleroita. Söimme tietysti kohteliaisuudesta niitäkin, mutta John (Sylvian mies) ei voinut olla vitsailematta ilkikurisen englantilaisesti suurin piirtein näin: "Mercy's scones are like stones. You break your teeth trying to eat them!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti