sunnuntai 20. kesäkuuta 2010

Vokaaleja ja konsonantteja

Ala-asteella on koeviikot. Joka päivä joku koe kahden viikon ajan. Huomenna on vuorossa äidinkielen loppukoe. Lukulistassa oli kymmenen kielioppi- ja lauseenjäsennyssääntöä esimerkkeineen. Harjoittelu näytti kyllästyttävän, joten ajattelin hiukan nopeuttaa sitä keksimällä sääntöihin sopivat tehtävät. Ensimmäisen tehtävän tehtyään tyttö sanoi säälivällä äänellä: "Äiti, susta kyllä huomaa, ettet sä ole käynyt koulua. Näistä on kuule osa ihan erilaisia klinkers (=vokaaleja) kuin toiset. Mä nyt kuitenkin silti tein tän sillai niin kuin sä tarkoitit." Aika kovaa tämä elämä.

2 kommenttia:

  1. Tässä on muuten yksi iso ero ranskalaiseen kouluun verrattuna. Puhuttiin juuri hiljan poikien pediatrin kanssa tästä (joka ei tajunnut yhtään rankalaista systeemiä;-)).
    Eli meillä on kolme kertaa vuodessa arvostelu ja kokeita on pitkin vuotta eikä tällain vaan kevääseen painottuen näin rankasti.
    Kumpi parempi, en osaa sanoa.

    VastaaPoista
  2. Näillä on myös joka jaksossa kokeita kahden kk välein ja peräân tulee aina välitodistus, mutta nyt näköjään on lopussa erikoispainotus, missä näyttää koko vuoden materiaalisatsi kertautuvan. Ehkä yrittâvät totuttaa jo nyt "tenttikauteen," mikä isommilla koululaisilla ja opiskelijoilla on. Muuten ok, mutta nyt näyttivät painottaneen kokeiden merkitystä hiukan turhan paljon. Stressiä lapsille minun mielestäni. Mutta se, että niitä kokeita on runsaasti ja kausittain pitkin vuoden on ok, koska tottuvat toivottavasti ainakin siihen, ettei kokeita tarvitse koetilanteessa jännittää.

    VastaaPoista