maanantai 8. maaliskuuta 2010

Timanttikauppiaat


Antwerpenissä otettiin perjantaina kotonaan panttivangeiksi kokonainen intialainen perhe. Timanttikauppiaan perhe. Kahdeksantoista tuntia oli kulunut ennen kuin perhe pääsi vapauteen. Isä maksoi neljän ja puolen miljoonan euron arvoiset lunnaat liikkeensä kassakaapista. Vangitsijat lähtivät lunnaat mukanaan karkuun. Vastaavan mittakaavan ryöstöä ei ole tapahtunut ikinä ennen antwerpeniläisen timanttibisneksen yhteydessä. Nyt rikkaat intialaiset vaativat poliisia partioimaan heidän talojensa ympärillä tehokkaammin. Poliisi taas kieltäytyy tarjoamasta sellaista "vartiointipalvelua" yksittäisille ihmisille ja puhuu "optimaalisesta turvallisuudesta," joka hoituu tavallisella, aktiivisella katujen partioinnilla. Neuvottelut alkavat tänään.

Antwerpenissä asuessamme meillä oli tapana lenkkeillä vehreässä lähipuistossa intialaisperheen talon takana ja kävellä lenkkikentälle heidän talonsa edestä. En muista, että olisin edes ikinä nähnyt muita ihmisiä sillä kadulla tai talojen pihoilla. Alue tuntui turvallistakin turvallisemmalta. Korkeat metalliaidat ja portit, joidenkin talojen ympärillä näyttivät jopa hiukan huvittavilta.

Rikkaiden elämä on näköjään vaarallisempaa. Meistä ei kukaan ollut ikinä kiinnostunut, ei lenkillä, eikä leikkikenttämatkallakaan, vaikka siihen aikaan pysähtelimmekin jatkuvasti keräilemään kastanjoita, lehtiä ja kaikenmaailman keppejä. Jos ei kanna näkyvästi mukanaan mitään varastamisen arvoista, eikä edes näytä varakkaalta pukeutumisen suhteen, voi ehkä sitten olla turvallisella mielellä. Rikkaidenkin kaduilla. Luulen, että oikein vaaralliset ryökäleet ovat aika hyviä erottamaan varakkaat ihmiset meistä tavallisista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti