perjantai 14. elokuuta 2009

Olemisen filosofiaa

Jokaisessa meissä on kauniita ja vähemmän kauniita luonteenpiirteitä. Olisi hienoa, jos voisi kasvaessaan ihmisenä muuttua niin, että luonteen hyvät piirteet voisivat tulla hallitseviksi ja huonommat piirteet voisivat painua enemmän taka-alalle.

Elämässä on kaikenlaisia vaikutteita, jotka meitä muovaavaat. Jotkut vaikutteet edistävät positiivista kasvua, toiset taas vaikeuttavat sitä tai jopa saavat meidät muuttumaan kireämmiksi ja vihaisiksi. Ehkä lähimmät ihmiset ovat kaikista voimakkaimpia vaikuttajia sisäisessä kasvussa. Jokaisella on varmasti omassa elinympäristössään sellaisia ihmisiä, joiden seurassa on helppoa harjoittaa oman luonteen parhaita puolia. Sitten on taas joitakin sellaisia, jotka pystyvät aina provosoimaan huonot luonteenpiirteemme esiin. Yleensä tietysti vahingossa, kuka sitä nyt tahallaan toisia kiusaisi. Vähän niin kuin "kivi kiveä hioo" -ajatuksella kuitenkin.

Näissä mietteissä pohdiskelin sellaista, että minkälainen vaikuttaja itse olen omassa lähipiirissäni. Autanko omalla olemisellani minun vaikutuspiirissäni olevia tuomaan luonteistaan kauniimmat piirteet esiin, vai provosoinko niitä vähemmän kauniita piirteitä esille? Varmasti välillä molempia, mutta ajatuksena tämä pysäytti. Emme ehkä voi valita kaikkia vaikutuksia, joille itse altistumme. Voimme kuitenkin itse omalta osaltamme ainakin pyrkiä vaikuttamaan hyvää niiden ihmisten seurassa, jossa aikaa vietämme. Jokainen läheisemme on sen arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti