tiistai 23. kesäkuuta 2009

Ruokatunnilla nähtyä

Kotimatkalla huomasin, että kirsikat ovat kypsyneet! Pitkät tikapuut näyttivät siltä, etteivät ne loppuisi koskaan.

Saksassa asuessamme seurakunnassa oli vanhemman puoleinen täti, jota kaikki kutsuivat nimellä Tante Tina. Ei Tante Tina oikeasti ollut kenekään täti, mutta hän oli nimensä ansainnut. Hän oli erityinen monella tapaa. Vaikka elämä ei varmasti aina ollut helppoa, niin Tante Tina oli silti aina iloinen ja kiitollinen. Hänellä oli aina aikaa keksiä hyvän mielen höpsötyksiä. Hauskin sanonta, mikä jäi niiltä vuosilta mieleen, oli Tante Tinan tapa kutsua aviomiestään kultaiseksi peräkärrykseen. Tante Tinalla oli suuri rinnepuutarha, jota hän huolella hoiti miehensä kanssa.

Tante Tina antoi minulle kerran leivontaohjeen, jonka nimesin omaan muistikirjaani hänen nimellään. Aina kun leivon Tante Tinan kakkua, ajattelemme häntä ja muistelemme mukavia yhteisiä hetkiä ja mietimme, mitä Tante Tinalle nykyään kuuluu. Hänet tuntien, emme yhtään epäile etteikö hän olisi edelleenkin vauhdissa. Itse asiassa minulle ei ikinä selvinnyt, kuinka vanha Tante Tina oikeasti on. Muttei kai sillä ollut väliäkään, sillä hän osasi vanheta niin, että ikä ei tuntunut missään.

Tante Tinan upotettu kirsikkakakku

200g voita/margariinia
200g sokeria
> vaahdotetaan
4 kananmunaa
> lisätään yksitellen samalla hyvin vatkaten
125g jauhoja
1tl leivinjauhetta
1tl kanelia
> sekoitetaan keskenään ja lisätään taikinaan sekoittaen
125g jauhettua pähkinää
100g raastettua tummaa suklaata
> lisätään taikinaan

Lopuksi ohjeessa taikinaan sekoitetaan valutetut kivettömät kirsikat isosta lasitölkistä (n. 350-400g), mutta tuoreista kirsikoista onnistuu varmasti ihan yhtä hyvin. En tiedä saako joka paikasta niitä sokeriliemessä säilöttyjä kirsikoita. Saksasta niitä saa ja täältäkin melkein kaupasta kuin kaupasta. Ei silti huolta, tuoreista kirsikoista taikina onnistuu varmasti ihan yhtä hyvin. Torilta ostettuja tuoreita ja makeita kirsikoita laittaisin ehkä n. 500g. (Kannattaa poistaa kivet, tai muuten saattaa joutua lähtemään herkuttelun jälkeen hammaslääkäriin.)

Kakkutaikina tasoitetaan irtopohjavuokaan (halkaisija 24 tai 26cm) ja paistetaan 175 asteessa n. 50 min. Kun kakku on jäähtynyt, päälle voi ripotella tomusokeria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti