torstai 13. helmikuuta 2014

Porkkanasämpylät - Bread rolls with carrot


Huomasin äskettäin, että sämpyläthän säilyvät parhaiten lasikuvun alla. Kuoren rapeus säilyy hiukan paremmin ja muutenkin ne eivät mene sitkeäksi, kuten muovipussissa/-rasiassa. Muutenkin, mitäs sitä tarjoiluastioita ja lasikupuja kaapissa säästelemään. Yhtä kivan näköisiä ne on keittiön pöydällä arkenakin! Itse asiassa kaikki sellaiset pienet jutut, kuten kauniisti katettu pöytä, astioiden kanssa yhteen sopivat lautasliinat, jne. saavat arkiateriankin tuntumaan mukavammalta.

Porkkanaraaste taikinassa tuskin paljon lisää vitamiinia sämpylöihin, kun C taitaa kadota paistaessa melkein kokonaan. Joka tapauksessa makua se antaa ja ehkä hiukan kuituakin... Laitoin taikinaan kaksi palaa hiivaa, 7dl lämmintä vettä, teelusikan kokoinen loraus siirappia, 3tl suolaa, kolme porkkanaa hienona raasteena, 1dl ohraleseitä, 75ml auringonkukkaöljyä ja sen verran vehnäjauhoa, että taikinasta tuli sopivaa leivottavaksi. Kohotin taikinan kaksinkertaiseksi ja muotoilin pari kymmentä sämpylää, jotka paistoin 225 asteessa. Porkkanasämpylät maistuivat hyviltä iltaruokana vihannessosekeiton kanssa. Siinä toivottavasti oli jotakin vitamiiniakin jäljellä... ;-)

----

Some time ago I found out that home made bread rolls keep well fresh and even slightly crispy under a cloche. Much better than stored in a plastic bag or box... And anyway, why to keep the nicer serving plates for better occasions only? They look equally wonderful on the table even on a week day... Actually all such little things like nicely decorated dinner table, matching napkins, etc. upgrade easily any casual week-day family dinner.

The grated carrots did probably not really add to the vitamin value of the bread rolls, because as far as I know C vitamin does not cope well with hot temperatures. The taste was greatly improved though and I suppose the fiber count went up, too. I made the dough with 700ml warm water, 2 cubes of fresh yeast, 1 tsp of syrup, 3tsp salt, 3 finely grated carrots, 100ml barley flakes, 75ml sunflower oil, and as much wheat flour as it took to get to the right consistency... I first blended yeast, syrup and salt into the warm water, then added the grated carrots and barley flakes, then the oil. Once that was relatively smooth, I started adding wheat flour, until the dough was thick enough, but not yet hard. I covered the bowl with a kitchen towel and let it rise until doubled in size. Then I made ca. 20 rolls out of it and baked them in 225 Celsius degrees until they started to brown... After ca. 20min. you can check whether they are ready by flipping one around and trying whether it makes a hollow sound when you tap it with a finger... The bread rolls tasted great with vegetable soup. I used lots of different green veggies. I hope they retained few vitamins... ;-) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti