perjantai 31. tammikuuta 2014

Ultimate brownies

Tämä brownie-taikina syntyi hiukan sattumalta, kun piti nopeasti saada jotakin leivottua, eikä kaikkia tarvittavia aineksia löytynyt kaapista... Lopputulos oli niin hyvä, että ehdin jo leipoa samaa toisenkin kerran. Päätin kutsua taikinaa nimellä ultimate, koska tykkäsin taikinan rakenteesta niin paljon. (Hm, nimien keksimisellehän ei ole mitään rajaa, jos itse kehittää reseptin, eihän? ;-)) Tässä tulee ohje varmuuden vuoksi, jos sattuu viikonlopulle sopiva herkkuhetki.

Ultimate brownies

180g margariinia
180g tummaa suklaata
reilu 6rkl kaakaojauhetta (kukkurallisia lusikallisia)
3 munaa
hiukan reilu 3dl sokeria
1 1/2dl vehnäjauhoa
1tl leivinjauhetta
3/4dl hasselpähkinälastuja

Sulata margariini ja suklaa kattilassa ihan miedolla lämmöllä kokoajan sekoittaen. Lisää siihen kaakaojauhe ja sekoita tasaiseksi. Vatkaa kulhossa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita vehnäjauho ja leivinjauhe yhteen. Lisää muna-sokerivaahtoon margariini-suklaa-kaakaoseos ja sitten kuivat aineet. Lopuksi myös hasselpähkinälastut. Sekoita ja kaada vuokaan. Paista 175 asteessa 35 min. Jätä keskiosa kosteaksi. Peitä leivinpaperilla ja astiapyyhkellä uunista otettua, ettei kosteus haihdu kuivaessa liikaa.

----

This brownie dough came about almost by an accident when I had to bake something and I did not have enough of ingredients for my usual brownie dough... But it did turn out so well that I already baked it for the second time, too. I decided to call the recipe "ultimate" because I liked the texture so much... Well, there are no limits to naming things when you make up your own recipes, are there?  Here's the recipe if you happen to need some chocolate during the coming weekend...

Ultimate brownies

180g margarine
180g dark chocolate
6 Tsp baking cocoa powder, big spoonfuls ;-)
3 eggs
bit more than 300ml sugar 
150ml wheat flour
1tsp baking powder
75ml hazelnut slices

(I know the measurements sound strange, but where I come from dry ingredients are measured the same way as liquids. If you have a measuring jug with markings for ml, just do it what the recipe says. I promise it really works fine. There is a bigger risk of getting something wrong when trying to calculate the amounts into another measurement system... ;-))

Melt margarine and chocolate in a pot on a low heat mixing all the time. Add the cocoa powder and mix well. Whip the eggs and sugar until white. Mix flour and baking powder together in a separate bowl. Add margarine-chocolate-cocoa mixture to the eggs-sugar and mix well. Add the flour mixture to it, too. In the end fold the hazelnut slices into the dough. Bake in 175 Celsius degree for ca. 35 min. Leave the dough soft in the middle. After baking cover the tray with a sheet of baking paper and a kitchen towel. That way the brownies don't dry as they cool off.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti