sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

BBQLauantaina keksittiin hyvä idea - kesän ensimmäinen grilliateria. Viime kesänä, kun olimme vielä kahdestaan tytön kanssa lomailemassa Suomessa, mies oli ostanut hiiligrillin jostakin tukkumarketin alennusmyynnistä. Pienen, pyöreän ja kannettavan. Siinä ne olennaisimmat, tai paremminkin ainoat kuvaukset, mitä siitä keksii. Grilli oli kyllä oikein sievän näköinen, siitä olin heti samaa mieltä, mutta täytyy sanoa, etten vakuuttunut sen tehokkuudesta ihan heti. Niin se kuitenkin vaan toimi ihan näppärästi, kuten mies minulle vakuuttikin. Mitoitus on tosin sitä luokkaa, että useita grillitysvieraita ei voi kutsua sen ääreen nautiskelemaan, koska paistopinta-ala on aika pieni. Hiilikoppa, vai miksikä sitä nimitetään, on vain hieman kakkulautasta suurempi halkaisijaltaan. Suuria määriä sillä ei siis kerralla paistella. Hyvin se meille omalla porukalla kuitenkin riittää ja lämpö on pikkugrilliksi ihmeellisen tasainen. Marinoidut "ribsit" vaativat tietysti jonkin verran aikaa, mutta sen verran ne olisivat vieneet muunkinlaisessa grillissä. Lihavartaat kypsyivät ihan helposti. 

Mies hoiti grillipuolen ja minä tein sillä aikaa perunasalaatin uusista perunoista. Resepti löytyy täältä. Sipulia laitoin tällä kertaa suhteessa hieman ohjetta enemmän. Perunoiden kiehuessa leikkasin sipulit renkaiksi ja kaadoin kastikkeen jo kulhoon sipulirenkaiden päälle, jotta ne ehtisivät hetken aikaa marinoitua ja pehmetä. Varsin nopea salaatti valmistettavaksi, kun perunoita ei tarvitse edes kuoria. Ainoa miinus on, että se ei imartele ulkonäöllään, mutta maistuu tosi hyvälle sillä ehdolla, että tykkää rakeisesta sinapista.

Paljastanpa vielä uuden kokeilunikin. Muutama viikko sitten olimme maltalaisilla ystävillämme kylässä ja he tarjosivat kalaherkkuja grillattuina. Erilaisten välimerellisten kalalajien lisäksi oli myös kokonaisia katkarapuja. Siis niitä ihan rehellisiä katkiksia, missä on vielä tuntosarvet ja silmätkin paikoillaan. Kaupassa käydessä katselin hetken aikaa niitä kokonaisia katkiksia ja sitten päädyin kuitenkin kuorittuihin. Söin niitä kyllä kyläpaikassa hyvällä ruokahalulla, mutta nyt uupui rohkeus niiden tikkumaisten jalkojen takia. Isot, valmiiksi kuoritut onnistuivat kuitenkin hyvin suurinpiirtein samalla tavalla marinoituina. Marinadiksi n. 400g kuorituille katkaravuille sekoitin puoli desiä oliiviöljyä, kaksi valkosipulin kynttä silputtuna ja timjamin lehtiä, ripaus suolaa ja pippuria. Katkaravut laitetaan liemeen odottelemaan joksikin aikaa. Sitten ne pujotetaan tikkuihin ja grillataan nopeasti sen verran, että pintaan tulee hiukan väriä.   
 
---

Bit of BBQ on Saturday night. To cut a long story short: Here is a recipe for the big BBQ shrimps. Take 50 ml olive oil, two cloves of garlic crushed, leaves of few sprigs of thymian, bit of salt and pepper. Mix all ingredients together and pour the marinade over the shrimps. Set aside for some time. Stick the shrimps to the BBQ sticks, and grill them just for a little while until they get some color.     

4 kommenttia:

 1. OI mitä herkkuja! Tuo katkarapu-grillaus on varmasti maukasta ... Aivan ihana tuo keltaisenvärinen tyyny - tosi kaunis printti kankaassa!
  Mukavata sunnuntaita :)
  Nina

  VastaaPoista
 2. Mä olisin voinut syödä pelkästään niitä katkarapuja, ne oli niin hyviä! Tyyny on ollut menossa mukana jo muutaman vuoden, mutta en kyllästy siihen ihan helpolla.

  VastaaPoista
 3. Wish we could be there w/ you!! :)

  VastaaPoista
 4. Perhaps next time? I'll be counting on you. ;-)

  VastaaPoista