keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Ollako vai eikö olla?

Kuningas lupasi, että hallitus saa kaatua. Pääministeri ei toisellakaan yrityksellä saanut Brussel-Halle-Vilvoorde juttua läpi. Ei sittenkään, vaikka päätökset järjestettiin toteutuviksi hänen edellisen hallituksensa ja tämän kaatuvan hallituksen välissä. Kaikki tyssää kielikiistaan ja lopulta karrikoidusti siihen, kuka kielirajan reunalla joutuu joustamaan. Eilen ranskalainen TV-uutislähetys julkaisi Belgian kartan, jossa Vallonia oli pohjoisessa ja Flanderi etelässä... Hiukan tuli huvittuneesti mieleen, että tekivätköhän he sen vahingon vain kiusallaan.

Nyt mietitään uusia vaaleja. Jotkut asiantuntijat sanovat, että ne olisivat lailliset, toiset väittävät niitä laittomiksi. Uutislähetyksen asiantuntija sanoi eilen, että jos laillinen hallitus vaatii uusia vaaleja, sen mikä tahansa vaatimus on aina jo itsessään laillinen, joten vaalit voidaan laillisesti järjestää... Kaupungin johtajista taas monet kieltäytyvät tekemästä yhteistyötä, koska heidän mielestään valtiolla ei ole oikeutta vaatia heitä järjestämään vaaleja ennen kuin BHV-kiistaan on saatu selvyys. Vaalitietokoneetkin ovat romuna viime vaalien jälkeen, eikä niitä ehditä näin nopeasti kunnostaa toimiviksi.

Belgialaisia harmittaa maan taloudellinen tilanne ja se, että koko hallituskiista on huonoksi maineeksi Belgian EU-puheenjohtajuudelle, joka sattuu olemaan vuorossa seuraavaksi. Kieli on tärkeä yhdistävä tekijä. Jos se puuttuu, niin asioista näyttää tulevan entistä hankalampia. Kielikiistassa ei kuitenkaan voi koskaan olla voittajaa muutenkaan ja rajan on aina kuljettava jossakin, jos sitä ei voida kokonaan poistaakaan. Kaksi ryhmää voi siis vain elää enemmän tai vähemmän sovussa keskenään. Siksi olisi tärkeää löytää edes kohtalaisesti molempia ryhmiä tyydyttävät ratkaisut. Muuten jäisi jäljelle vain vlaaminkielisen äärioikeistopuolueen hurja ehdotus maan jakamisesti lopullisesti. Onneksi täällä ei parlamentissa kuitenkaan heitellä savupommeja tai käydä toisten kauluksiin kiinni, niin kuin eilen jossakin muualla. Ei tälläinenkään epävakaus silti voi olla hyväksi kenellekään.

Tässä wikipedian artikkeli Belgiasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti