torstai 22. huhtikuuta 2010

Patonkeja ja kumarruksia

Pariisinmatkalla tyttö kertoi tietävänsä, että Ranskassa syödään hurjan pitkiä patonkeja. Sitten oli tietysti etsittävä sellainen leipomo, joka täyttäisi vaatimuksen. Lopultakaan reilusti yli metrin pituista leipää ei löytynyt, mutta saimme silti havainnollisen esityksen siitä, miten ranskalaiset kuljettavat patonkeja kainalossaan. Sen kanssa voi kuulema pyöräilläkin, jos vain ohjaa yhdellä kädellä. Isoisän taas olisi kuulema kannattanut nostaa hattua, kumartaa ja sanoa "Bonjour, madamoiselle!" kaikille ohi kulkeville naisille.

En tiedä, mistä kaikkialta nämä tiedot olivat peräisin, mutta kyllä niillä hyvin alkuun pääsee. Ei ainakaan nälkä pääse yllättämään oli sitten matkalla kävellen tai pyöräillen. Kohteliaisuus taas varmasti pitäisi kaikki vastaantulijat hyvällä tuulella. Vielä jos lisää puheeseensa usein "Merci, Madame (tai Monsieur)" ranskalaisittain korostaen, lomasta tulee lähes täydellinen.

Ajattelin vain kertoa nämä kulttuuriasiat siltä varalta, että joku teistä sattuisi matkustamaan Pariisiin. Tiedätte nyt ainakin, miten siellä kannattaa käyttäytyä.

Olipa onni, että meillä oli sivistynyt matkaopas mukana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti