perjantai 21. elokuuta 2015

Our easy dinners #1


Syksyn tullen, koulujen ja töiden alkaessa sitä alkaa aina miettiä, miten saisi arki-iltojen ruokahuollon mahdollisimman toimivaksi... Ajattelin, että jonkinlainen Our easy dinners - sarja voisi toimia inspiraationa muillekin. Tarkoituksena ei ole muuttua sen enempää ruokablogiksi kuin ennenkään, mutta laitan näitä iltaruokapostauksia väliin silloin, kun tuntuu, että joku arki-illan ruoka tulee valmiiksi niin helposti, että sitä voi suositella muillekin... :) Resepteissä en tule olemaan sen tarkempi kuin ennenkään. Tarkka mittailu ei ole minun juttuni, mutta kerron lyhyesti miten ruoan tein ja laitan ostoslistan perään nopeuttamaan toteutusta, jos inspiraatio iskee. 

Muutama sana meidän muonituspuolesta. Me syömme kaikki päivisin lounaseväitä, joten iltaruoka on ainoa lämmin ruoka päivän aikana. Ruoanlaittoa ei siis voi skipata, vaikka päivä olisi ollut kuinka kiireinen. Terveelliset, mutta nopeat ja helppotekoiset ateriat nousevat arvoon arvaamattomaan, kun väsyneenä suunnistaa keittiön suuntaan. Jos joku perusperiaate pitäisi meidän ruokafilosofiasta mainita, niin se on ihan yksinkertaisesti runsas vihannesten määrä. Paljon tuoreita salaattiaineksia, muutaman kerran viikossa kasvisruokaa (tämä ei ole mikään erityinen kikkailujuttu, vaan pointtina on, ettei niissä aterioissa ole minkäänlaista lihaa), ja mahdollisimman paljon tuoreita yrttejä. Kasvisruokien kanssa ajattelen, että jos alkaa vegetaristiksi, niin sitten kannattaa laskea, mitä saa mistäkin. Jos taas kyse on muutaman aterian korvaamisesta viikossa, niin matematiikan voi jättää hyvällä omalla tunnolla välistä. Toinen periaate on, että ruoka tehdään alusta asti itse, eli kovin usein en osta mitään valmiina. Ja jos ostan, niin mieluummin sen tuotteen, mitä on käsitelty teollisesti mahdollisimman vähän. 

Our easy dinners #1: Lohifilettä, keitettyjä porkkanoita ja pinaattisalaattia

Ripottelin suolaa ja pippuria (nahattomiin) lohifileisiin. Paistoin ne kevyesti pannulla oliiviöljyssä, jotta pinta sai väriä. Sen jälkeen siirsin fileet suurelle lautaselle. Sitten laitoin porkkanat kiehumaan. Keitinveteen laitoin merisuolaa, hunajaa ja timjamia. Porkkanoiden kypsyessä työnsin kalafileet mikroon (450W + muutama minuutti). Salaatin tein odotellessani tuoreista pinaatin lehdistä, kurkusta, oransseista ja punaisista tomaateista ja persiljasta. Salaatin kastikkeeksi oliiviöljyä, punaviinietikkaa, ripaus yrttisuolaa ja sokeria. Nopeuttava idea tässä on tuo mikron käyttö. Kalafileethän saa kyllä tehtyä kokonaankin mikrossa, mutta tykkään enemmän paistetusta pinnasta. Isot kalafileet kuitenkin hajoavat helposti pannulla käännellessä ja kuivuvat myös, joten nopea ruskistus ja sen jälkeen mikro miedolla lämmöllä toimii minulle ainakin enemmän kuin paremmmin.

Ostoslista:
lohifilettä
porkkanoita
pinaattia
kurkkua
tomaattia
persiljaa
timjamia

Vakkaritarpeina: 
oliiviöljy, suola, pippuri, yrttisuola, punaviinietikka, sokeri, hunaja
 
----

When the fall is approaching, one begins automatically to make some plans how to manage cooking in the busy weekday evenings... I thought that perhaps some kind of Our easy dinners series of postings could function as an inspiration. The plan is not to make this space a food blog as such, but simply add some food posts in between. The criteria is that something is so easy and fast to make that it's definitely worth sharing as a weeday dinner example. Exact measuring in the kitchen is not quite my thing as you have probably noticed already with my recipes. Also now I'm not intending to provide more accuracy, but simply describe what I did and how, so that the dinner can be replicated, multiplied and easily cooked.  I will add a shopping list in the end, because that can speed up the dinner decisions in case you get inspired by one meal or another.

Perhaps few introductory words are in place to kick this series off. We eat mostly sandwiches and fruit for lunch, so dinners are the only warm meals a day. This means that there's no skipping a dinner in this house. In busy week day evenings it's important that food is fast to make, but yet healthy and tasting good. If I need to name one big principle, it's definitely the large amount of vegetables. Lots of fresh greens, (freshly) cooked greens and herbs. Usually at least twice a week we go vegetarian. Now, that may sound sophisticated, but I simply mean that we cook couple of meals without meat. If one follows a fully vegetarian diet, one should certainly make sure there's a healthy nutritional balance. But just for few meatless days a week, there's no pressure of having to do any math, since one will certainly get everything one's body requires anyway. Another principle is to use as much as possible non-processed incredients. And in case some processed product is necessary, then choose the one that is processed as little as possible.   

Our easy dinners #1: Salmon, cooked carrots and spinach salad

What I did was to sprinkle the salmon filets (without skin) with sea salt and pepper. Then I cooked the carrots in water with some sea salt, honey and thyme. I fried the fish on a pan with olive oil, but just as long as it turned bit brown. Then I removed it from the pan and placed it on a plate. I put the plate in the micro wave (450W for few minutes). Meanwhile I made a salad using spinach leaves, cucumber, tomatoes and parsley and used some olive oile, wine winegar, herb salt and sugar for dressing. What makes this meal easy and fast is the use of micro wave. You can certainly make the fish file entirely in the micro wave, but I prefer mine slightly browned. However, on the pan when turning it one risks of breaking it and it also dries easily too much. So, just browning the surface and then micro waving on a low temperature keeps it nicely moist. 

Shopping list:
salmon file
carrots
spinach
cucumber
tomatoes
thyme
parsley

Regulars found in the kitchen:
olive oil, sea salt, pepper, herb salt, red wine vinegar, sugar, and honey 

4 kommenttia:

 1. Ateria-vinkit ovat aina tarpeeseen - tosi kiva idea tehdä iltaruoka-postaussarja - odotan innolla seuraavaa postausta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arjessa on joskus ideat vähissä, joten tykkään itsekin lukea muiden ruokajuttuja! Sulla on varsinkin todella terveellisiä reseptejä!

   Poista
 2. Easy dinners -sarja, juuri mitä tarvitsee nyt syksyn lähestyessä. Olen ajatellut kerätä myös omaan blogiini samaan tapaan miedän arjen pelastajia. Mutkatonta ruokaa, joka ei stressää ja maistuu aina. Kiva kerätä vinkkejä yhteen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, mutkattomuus on se arjen avainsana! Viikolla ei jaksa eikä ehdi kokata pitkän kaavan kautta. Se on totta bloggauksen kanssa, että itsellekin se on kiva, kun on reseptejä tallessa.

   Poista