torstai 7. lokakuuta 2010

Suomivieraita ja uusi sana

Saimme koululle työvierailulle kaksi rakennusalan ammattilaista Suomesta. Mukana tuli myös herkkuja. Teetauoista tuli aika ruhtinaallisia kertaheitolla. :-)

Laitan myöhemmin kuvia itse remonttiprojekteista ja tekijöistä. Tässä kuitenkin ripaus taustaa. Kun rakennuksilla on ikää useampi vuosisata ja maaperä alla on luonnostaan vetistä, voi kuvitella, mitä kaikkea ammattilaiset saattavat kerrostumien alta löytää. Muutama alkuperäinen työsuunnitelma meni jo täysin uusiksi, muutama siirtyi aloituksen jälkeen odottamaan kuivamisvaihetta, muutamaan löytyi toteutettavissa oleva ratkaisu, muutamaan muuhun on jo saatu ohjeet, miten toimia myöhemmin siltä varalta, jos ennuste mahdollisesti odotettavissa olevasta ongelmasta toteutuu...

Ihan käsittämätöntä, mitä kaikkea ammattilaiset rakennuksissa näkevät ja niistä osaavat päätellä jo pelkästään katselemalla ja koputtelemalla. Ja sitten tietysti myös purkamalla. Maallikkona sitä on enimmäkseen kiinnostunut pinnoista, ammattilainen taas rakenteista ja pohjista. Opin heiltä alkuviikosta uuden pahamaineisen sanan. Tulkkina toimiessani opin siihen heti myös oikean lausumistyylin. Kapillaari-ilmiö on sellainen sana, jota ei lausuta pilke silmäkulmassa vaan vakavalla äänellä. Jotkut sanat vain kertakaikkiaan tarkoittavat pahaa tietyissä asiayhteyksissa. Se sana lienee hauskaa vain kemian tunnilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti