tiistai 24. elokuuta 2010

Aika kuluu

Viime viikkoina olen miettinyt paljon ajan kulua. Se ajatus kuuluu jo perinteisesti elo-syyskuun tunnelmiini. Se liittynee syntymäpäiväni lähestymiseen. En ole niitä ihmisiä, jotka odottavat syntymäpäivän lähestymistä innokkaasti suunnitellen juhlallisuuksia. Paremminkin pysähdyn aina ihmettelemään sitä, miten aika kuluu nopeasti ja vuosia kertyy, vaikka itse vanheneminen ei oikeastaan tunnukaan ainakaan vielä miltään. Sitä on mitä on. Itseasiassa vuosien sijasta minuun on jotkin kokemukset vaikuttaneet syvemmin kuin itse ajan kuluminen.

Sain lomalla ystäviltäni lahjaksi kaksi kirjaa. Toinen niistä on Marianne Fredrikssonin Anna, Hanna ja Johanna. Siinä eräs päähenkilöistä "aloittaa" elämäntarinansa näin: "Minun elämäni jakautuu kahteen osaan. Ensimmäinen kesti kahdeksan lapsuusvuotta ja on siksi yhtä pitkä kuin loput seitsemänkymmentä..."

En ole varma siitä, missä vaiheessa aikakäsitys muuttuu. Sanoin tytölle äskettäin, että ei siitä ole pitkää aikaa, kun sinä olit vauva. Hän vastasi, että onhan siitä ihan kamalasti aikaa ja se tuntuu paljon pidemmälle kuin minkä ikäinen mä nyt olen. Ei minusta. Ei ollenkaan, mutta sen ymmärtämiseen pitää varmaankin saada omia lapsia. Ehkä se on se, mikä ajan saa valumaan tiimalasista sellaisella vauhdilla, ettei mukana meinaa pysyä.

3 kommenttia:

 1. Se voi olla ne lapset mutta ei sekään kaikkea selitä. Lapsettomatkin puhuvat samasta ajan katoamisen ilmiöstä.

  Mutta aikaa mietin minäkin ja etenkin elokuussa. Syntymäpäiväkuu mullakin...

  VastaaPoista
 2. Ei se varmaan selitä. Taitaa se kadota kaikilta samalla tavalla, niin kuin sanoit. Ehkä lapsi elää intensiivisemmin, kun oppii jatkuvasti uutta aikuiseen verrattuna moninkertaisella vauhdilla... en tiedä, kunhan mietin vain. Ja tosiaan joka syksy. Ai että sinäkin!?! Ehkä meitä on muitakin. Mulla se miettiminen menee aina ohi sitten kun synttäritkin on menneet. Huomaan aina, että eihän siinä mitään tapahtunutkaan, enkä voi enää sille mitään tehdäkään (ihan kuin etukäteen voisin) ;-), joten sitten aika-ajatukset hautautuu muun alle tullakseen taas seuraavana vuonna viimeistään samaan aikaan mieleen.

  VastaaPoista
 3. Joo, mitään ei tosiaankaan tapahdu ja toisaalta tapahtuu ihan vimmatusti mutta ei mikään ole niin äkkinäistä.

  VastaaPoista