torstai 14. tammikuuta 2016

Edit: The mental side of the basement


Kellareilla on "henkinen" puoli. Tai no, ehkä ei kellarilla itsellään, mutta kellarin vaikutuksella ainakin. Sotkuinen kellari nimittäin aiheuttaa minulle ainakin tunteen elämää suuremmasta kaaoksesta, yleisestä hallinnan puutteesta, kyvyttömyydestä saada asiat kuntoon... Hiukan liioteltua varmasti, kun en nyt sentään ihan tosissani elämääni kellarin siisteydellä mittaa. Paradoksikin tähän sisältyy. Nimittäin se, että en ole yhtä pedantti kaappien suhteen. Niiden kaaos ei ole ollenkaan yhtä paha kestää. ;) Ehkä se johtuu siitä, että kaappien sisältö on rajallisempi ja siksi helpommin hallittavissa, vaikka tavarat siellä eivät olisikaan järjestyksessä. Kellari taas on paikka, minne kannetaan harvemmin tarvittavat tavarat,  kuten työkalut, maalipurkit, matkalaukut, makuupussit, ja mitä lie muuta. Hyvä tietysti, kun ne ovat poissa silmistä ja pois pyörimästä jaloissa, mutta sitten, kun tulee siihen pisteeseen, että ei ihan muista, missä on mitäkin, on aika käydä kellarin tavarat läpi. Tapahtuu meille ehkä kerran vuodessa. Hyvä puoli tässä on se, että miestäni stressaa kellarisotku yhtä lailla kuin minuakin, joten koska meitä on kaksi, niin raivaus sujuu yhteistuumin nopeasti. 

Onneksi tällaiset ongelmat ovat terapoitavissa ihan kotikonstein. Rönttivaatteet vaan päälle, pari Ikean sinistä pussia kainaloon ja suunta kellariin tunniksi tai pariksi. Se yleensä riittää, koska sotkuisenakin kellari on aika hyvässä järjestyksessä, kun sen vuosittain käy läpi. Se vaan niin vapauttavaa saada sieltä aina pari kassillista tavaraa pois. Joskus sitä ajattelee, että jotakin täytyy säästää, mutta sitten kuitenkin huomaa seuraavalla tai sitä seuraavalla raivauskierroksella, että ei tarvitsekaan. Kaikelle on oltava paikkansa: sopivasti hyllyjä, kaappeja ja suuria säilytysrasioita. Ei yhtään huojuvaa pinoa tai sekavaa hyllyä. Armottomasti vaan turhat tavarat kierrätykseen. Turhan tavaran säilytys kuormittaa, siksi pois heittämisellä on vapauttava ja rentouttava vaikutus. 

Edit: En huomannut sanoa, että valokuvat on sellaisesta hullu kirjahylly-palapelistä. Sopivat siis teemaan, vaikka eivät ihan ensi näkemältä. Tytön kanssa ollaan tehty viime viikkoina useampi 1000 palan palapeli. Se on kivaa ja rentoa yhdessä olemista.
----

Basements have a mental side. Or probably it would be more correct to say that they have mental effect. A messy basement namely gives me always a feeling of a chaos that seems larger than life. It's seems to me like things are about to get completely out of control... I know, that sounds exaggerated, and no, don't worry, I'm not seriously measuring my life in general with the cleanliness of the basement, but you got my point, didn't you? Paradoxically messy closets don't cause me any feeling of chaos. Perhaps it would be more beneficial if they did!?! Anyway, I guess the difference is that the closets are more manageable as the amount of stuff they can store is rather limited. The basement instead is a place where one brings items that are seldom needed, perhaps unnecessary now (or always), or those soon to be discarded. Talking about suitcases, tools, pots of paint, sleeping bags and so on. It's great when those things are out of the way, but once we get to the point where overview gets slightly lost, the basement begins to bother us. I write "we" and "us" in plural because forunately my husband and I share this basement problem. 

Luckily this traumatic feeling can be easily therapied without excessive costs. At least once a year, we just need to roll our sleeves up, take few blue Ikea bags along and dive into the basement for an hour or two. Longer than that is hardly ever needed, because when one goes stored things through regularly, the mess is finally never as bad as it felt. However, it feels always so free to be able to dispose few full bags of this and that. Storing unnecessary things makes life weary. Decluttering definitely does one good. Not clinging to the stuff one does not need  gives such a feeling of freedom. It's like detoxing your environment.  

Edit: I forgot to mention that the pictures are taken of a puzzle that depicts a crazy bookshelf. They thus fit into the theme though it's not might look quite obvious. ;) Our daughter and I have made several 1000-piece puzzles in the last weeks. It's a fun way of relaxing together.      

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti