lauantai 17. marraskuuta 2012

Kakkua tasapainoksi

Viikon saldo oli sellainen, että piti perjantai-iltana ruokaa laittaessa leipoa kakkutaikina. Sain silmätulehduksen maanantaina. Tiistaina hain siihen apteeksista voidetta, joka pahensi tulehdusta entisestään. Keskiviikkona sain parkkisakon. Auto oli vain 10 sekuntia väärässä paikassa ja tulin paikalle poliisin kanssa samaan aikaan. Torstaina olin kirjastomatkalla ja kotiin tullessa otin junan, joka aseman aikataululistasta huolimatta kulkikin vain lentokentälle asti, käänsi siellä suuntaansa ja palasi takaisin kirjastokaupunkiin. Luin matkalla papereitani, mutta silti on hiukan erikoista, etten huomannut suunnan vaihtuvan tai mitään tuttua reitissä paluumatkalla. Onneksi ehdin seuraavaan junaan, joka toi sitten kaupunkiin asti ja metrokin oli sopivasti, joten loppumatkaan ei enää kulunut suhteettomasti aikaa. Perjantaiaamuna kello seitsemän jälkeen kävin silmän vuoksi lääkärillä, joka käski tilata ajan silmälääkärille. Sain silmälääkäriajan puolelta päivin ja ehdin kuin ehdinkin saada luennoitua päivän materiaalit. Silmälääkäri kirjoitti reseptin ja hain sen apteekista. Sain parkkisakon, kun tulin takaisin autolle. Olin parkkeerannut paikalle, jossa sai pysäköidä 12:30 asti. Tulin paikalle juuri viime tingassa, mutta kiukkuinen virkamies halusi kuitenkin huomauttaa asiasta ja jutteli ja tarkisti henkilöllisyystodistusta sen aikaa, että sain sitten sakon, koska olin myöhässä, mitä en olisi ollut, jos olisin voinut lähteä paikalta heti. En tiedä heitättikö jonkun kello, omani tai muiden, mutta oikeudentaju meinasi joutua lievästi koetukselle. Kakku oli kyllä ansaittu näiden vastoinkäymisten jälkeen. 

Kun olin lapsi, äiti leipoi usein pappilan piparkakkua. En tiedä, mistä ohje on ihan alun perin, mutta itse kirjoitin sen joskus ylös äidin kansiosta. Paistoin kakun pitkulaisessa vuoassa. Mantelilastuja sattui olemaan kaapissa, joten kokeilimme niitä kakun päälle. Herkullinen yhdistelmä.

Pappilan piparkakku

200g margariinia/voita
4 munaa
4 1/4dl sokeria
3dl kermaviiliä (käytin laktoositonta jogurttia)
5dl vehnäjauhoa
4tl leivinjauhetta
2 1/2tl inkivääriä
2 1/2tl neilikkaa
2 1/2tl kanelia
mantelilastuja

Sulata rasva, vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kermaviili, rasva ja kuivat aineet taikinaan. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun pitkulaiseen vuokaan. Ripottele päälle paljon mantelilastuja. Paista 175 asteessa 50-60 min. 

---

Last night when cooking the dinner, I decided that I deserved something sweet. My week was slightly extraordinary. On Monday I got an eye infection. On Tuesday I bought some medicine in the pharmacy only to make it worse. On Wednesday I got a parking ticket. On Thursday I visited a unversity library in another town. On the way back I took a train that against the printed list of destinations only drove until the airport and just turned there around to go back. I read my papers in the train and probably focused slightly too much on the content, because I missed the turning bit completely and ended up back in the town I had taken the train from. Happily I made it immediately to the next train. On Friday I went to the doctor who told me to go to the specialist. The specialist gave me appointment for the same day and prescribed something. After I got that prescription from the pharmacy, I went back to my car which was parked according to rules beside the other cars. I made it just in time though, so I thought, but a policeman, who was nearby checking the parking matters, wanted to remind me about the parking regulations. When he was finished I was late to drive out of the place and got a ticket. All this on the top of a normal working week. The moist ginger-cinnamon bread was in this case a well-deserved Friday night treat.    

1 kommentti:

  1. Voi mahdoton mikä viikko!!! Energiaa purkautui toivottavasti leipomisporsessiin ... Ja lopputulos on ollut todella herkullinen! Huh sentään!
    Jospa lääkkeet purisivat tulehduksen ja paranisit pian!
    Lämpimin ajatuksin Nina

    VastaaPoista