maanantai 26. syyskuuta 2016

The veggies of the week

Me syödään aika paljon kaikenlaisia vihanneksia sekä salaateissa, että myös lämpiminä lisukkeina. Pari kertaa viikossa syödään myös täysin kasvispainotteisia aterioita sen lisäksi, että ujutan mahdollisimman paljon sopivia kasviksia melkein kaikenlaisiin kastikkeisiin. Aika monia aterioita saa kivasti kevenemään, kun vähentää lihan määrää ja laittaa kasviksia mukaan. Joka tapauksessa välillä on kiva kokeilla erilaisia yhdistelmiä. Tämä juttu on nyt kuitenkin ihan todellisesta liharuoasta, eikä mistään keventämisestä. Liharuoan seuraksi sopivat kauden vihannekset nimittäin todella hyvin.

Löysin ruokakaupasta pieniä lanttuja ja värikkäitä porkkanoita. Kuorin ne ja paloittelin reiluksi suupalan kokoisiksi paloiksi. Sekoitin mukaan pari ruokalusikallista oliiviöljyä, jonkin verran timjamia, kunnon ripauksen merisuolaa ja pippurimyllystä kierroksen pippuria. Sitten kippasin vihannekset leivinpaperin päälle ja paistoin 45min. 200 asteessa. Niistä tuli hauska lisuke perunoille ja belgialaiselle lihapadalle. Siitä olen varmaan ennenkin kirjoittanut, mutta se on helppo liharuoka, mihin tulee 600g-800g naudanpaistia, pari sipulia, kupillinen vettä, pullollinen tummaa olutta. Se maustetaan suolan ja pippurin lisäksi timjamilla, ripauksella ruskeaa sokeria, teelusikallisella neilikoita ja ruokalusikallisella vahvaa sinappia. Sipulin palat kuullotetaan kevyesti, lihat ruskistetaan nopeasti pannulla. Viimeiseen lihasatsiin kannattaa lisätä hiukan vehnäjauhoja suurusteeksi. Kaikki ainekset laitetaan kattilaan ja kiehautetaan, minkä jälkeen lämpöä voi pienentää sen mukaan, montako tuntia lihaa ehtii haudutella. Valmiin lihan pitäisi murentua helposti. Lisään yleensä mukaan reilusti varsiselleriä ja porkkanaa pieninä paloina.

Tuo lihapata on muuten siitä hyvä, että sen maku vaan paranee seuraavaksi päiväksi. Hauduttelu kestää sen verran kauan, että kannattaa tehdä tarpeeksi suuri annos kerralla niin pääsee seuraavana päivänä vähällä ruoanlaitolla, kun syö lihapataa toisenakin päivänä. Lisukkeita vaihtamalla aterian saa helposti tuntumaan hiukan erilaiselta.

----

We eat quite much vegetables both as salads and as warm side dishes. Besides, couple of times a week we eat meatless dinners. I wanted to write 'vegetarian,' but stricktly speaking I think meatless is more correct since we are not really making extra efforts with it. To me "to eat vegetarian meals" sounds like a more noble mission with being fully engaged in a specific diet, which I'm not. Having couple of meatless days just makes us feel a little lighter as it's pretty much an established fact that we Westeners in general tend to eat more meat than what is good for us. Anyway this post is not about meatlessness, but in fact about a Belgian meat stew to which these seasonal vegetables, namely swedes and red and yellow carrots, make a great side dish.  

I'm sure I have written about the Belgian meat stew already earlier, but here's a quick recipe for it. You need 600-800g of beef stew meat cut in cubes, two onions, a cup of water, one bottle of dark beer. Brown the meat and diced onions quickly, add some flower for the last portion of meat so that the sauce will thicken. Put the meat into a casserole. Pour water and beer over the meat and add the following seasonings: one tablespoon of strong mustard, some brown sugar, thyme, one teaspoon of whole gloves, salt and pepper. Let it boil for a couple of minutes and then turn the heat down, medium or low depending how long time you have available. The goal is that the meat breaks easily apart when it's ready. I usually add diced carrots and couple of stems of cellery diced to the stew. We ate the stew with new potatoes and the oven baked vegetables. I peeled two swedes and several yellow and red carrots and cut them in large junks. In a large bowl I added to the veggies 2 tablespoons of olive oil, coarse sea salt, pepper and some thyme and mixed them well. Then I spread them on a sheet of baking paper on a tray and baked for 45 minutes in 200 Celsius degrees.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa herkulliselta tämä paistos ... Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista! Kannattaa kokeilla, helppoa kuin mikä! :)

    VastaaPoista