sunnuntai 14. syyskuuta 2014

A DIY Dress
Kasvamisessa on se huono puoli vaateostosten suhteen, että jossakin kohtaa löytää itsensä lasten ja aikuisten välistä. Lasten osastolla kaikki näyttää liian lapselliselta, mutta naistenosastolla kaikki on vielä hiukan liian suurta, vaikka tyyli olisikin kohdallaan... Mekoissa varsinkin ongelma on se, että varsinkin arkisia sellaisia on hurjan hankala löytää. 

Ompelin äskettäin tytölle afrikkalaistyylisestä puuvillaprinttikankaasta mekon. Ideana olisi varmaan toiminut tämä, jonka ompelin viime talvena, mutta nyt halusin kokeilla, miten kaula-aukko onnistuu vetoketjun kanssa. Alimmassa kuvassa on palat piirrettynä noin niinkuin suurinpiirtein. Otin sopivankokoisen trikoisen kesämekon mallin yläosaksi. Laitoin siis mekon pöydälle ja piirsin siitä leivinpaperille ensin etupuolen kaula-aukon, olkapään, hihansuun ja siitä suoraan alas vyötärölle. Seuraavaksi käänsin mekon ja piirsin samalla tavalla takaosalle kaavan, mutta lisäsin keskireunaan n. 4cm ylimääräistä vetoketjusysteemiä varten. Tähän on varmaan joku tarkempikin tyyli, mutta onnistuu se näin kotikutoisestikin. Seuraavaksi leikkasin palat ja siksakkasin ne reunoista, paitsi tuota vyötärökaistaletta, koska se tuli sisäpuolelle taitteiden kanssa, joten siihen ei jäänyt mitään purkautuvaa. Sitten yhdistelin yläosasta olkapäät ja kyljet ja takareunan selkäsauman vetoketjun kohdan alta. Seuraavaksi ompelin vetoketjun paikalleen. Kaula-aukon reunan siistimiseen voi leikata kaavoista palat (katkoviivalla merkitty). Ne yhdistetään olkapäistä, siksakataan reunat ja ommellaan kaula-aukon sisäpuolelle. Silityksen jälkeen reunaan voi päältäpäin ommella "koristeompeleen," jotta "kaula-aukonvuoritus" pysyy litteästi paikallaan. Vetoketjureunasta vuorenkulman voi vain taittaa ja ommella paikalleen vetoketjun reunaan.

Hamepala on leveydeltään sama kuin yläosan alareuna kun yläosa on valmiina. Ompelin siitä ensin "putken" niin, että sauma asettuisi taakse vetoketjusauman kohdalle ja yhdistin ylä- ja alaosan. Ennen yhdistämistä kannattaa sovittaa ja kokeilla, mihin kohtaan sauman haluaa, jotta kuminauha laskeutuu mieleiseen kohtaan. Osien yhdistämisen jälkeen hiukan lisää sovittelua ja vyötäröltä voi ottaa sivusaumoista ihan hiukan sisään, ellei halua täysin suoraa mallia. Hienompi kangas laskeutuu varmasti paremmin ja silloin vyötärökavennusta ei tarvita, mutta puuvilla jäi tytön mielestä yläosasta suorana hiukan liian pussimaiseksi. Seuraavaksi ompelin sisäpuolelle kuminauhan mentävän kujan kapeasta kangassuikaleesta. Sitten vain kuminauha paikalleen. Kuminauhanhan nostaa hameen helmaa jonkin verran, joten vasta sen pujottamisen jälkeen näkee helposti mihin kohtaan helman reuna kannattaa kääntää kaksinkertaisella taitoksella. Lopuksi vielä käännös hihasuihin. Ne olisi voinut tehdä samalla tyylilla kuin kaula-aukonkin, mutta kangas loppui kesken, joten yksinkertainen käännös sai riittää... Ilmeisesti tuo mallinukke oli kasvanut siitä, kun kangas oli ostettu pari kuukautta sitten! ;)

Tulipas taas kotikutoiset ohjeet, mutta kukin tyylillään... Lisää ompeluprojekteja löytyy tuosta sivupalkista ompelu-tagin alta.

Mun mielestä nuo pinkit balleriinat on ihan ihanat. Tytöllä on kenkien kanssa sama ongelma kuin mulla itselläkin, eli yleensä kaikki balleriinat ovat liian leveälestisiä. Nyt parina kesänä on kuitenkin löydetty molemmille täydellisesti sopivat Scapan valikoimasta. Ne ovat ohutta nahkaa ja niin kevyet, että tuntuu kuin ei olisi kenkiä jalassa ollenkaan. Värejä on usein ihan kivasti valittavaksi. Tykkäsin itsekin tänä kesänä noista pinkeistä, mutta koska juuri niitä ei ollut aikuisten koossa, valitsin itselleni mintunvihreät.    

----

Our daughter is growing quickly and finds herself currently at a weird stage as it comes to shopping for clothes. The kids' clothes seem admittedly too childish, but the womens' sizes are still just a little bit too large... Especially finding dresses for daily use is nearly impossible. Thus, bit of DIY was needed again.

I sew an African dress for her some time ago. I say African, because there is something in the print that reminds me of the dresses Africans make and wear. I'm not good at giving proper instructions as my DIY is mostly based on error-trial technique... ;) I could have done the same as here, but I wanted to try to make one with a zip. However, I began by drawing a pattern by using a dress that fits to my daughter at the moment well. First I sew together the top with a zip and then added the skirt part. When the parts were together my daughter dried it on so that we could see how much I should take in on both sides of waist. I am sure some finer material would settle nicely without needing to do anything at the waist, but the cotton stuck out bit too much. Then I attached the lining for the elastic band inside the dress and pulled the elastic through it. After that I sew the hem and made the lining for the opening at the top, and finished the edges for the arm openings. 

If you like sewing, you can find more of my projects under the tag "ompelu" on the side column. All my tags are still in Finnish. Should probably think of changing them one day... 

By the way, I love those ballerinas. For both my daughter and myself most shoes are far too wide! For two summers now, however, we have both been lucky to find perfectly fitting ones in the selection of Scapa. They are made of thin leather and come usually in man colorways... These pink ones were my absolute favorite, but since they did not have that color for adult sizes, I went myself for mint green... 

2 kommenttia:

  1. Kaunis tuli . Hyvän näköinen kangas ja kengät asuun sopivat. Halit tv. isoäiti.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Jeps, sattui hauskasti, että kengät sopivatkin noin hyvin mekon kanssa yhteen! :)

    VastaaPoista