lauantai 11. toukokuuta 2013

Cakepopsit

Cakepopseja on viime aikoina näkynyt aika paljon eri blogeissa. Meillekin on kotiutunut kaksi ohjekirjaa... Perusidea on se, että valmis kakku murennetaan ja muruihin sekoitetaan jonkinlainen "täyte," mikä sitten sitoo muruset taas taikinaksi, josta muotoillaan kakkupalloja. Olemme testailleet muutamia reseptejä, mutta viimeksi päädyimme tälläiseen ikiomaan versioon.

Kakku:

200g margariinia/voita
3dl ruskeaa sokeria (valkoinen käy varmasti ihan yhtä hyvin, mutta meiltä pääsi valkoinen sokeri loppumaan)
4 kananmunaa
3dl jauhoa, johon sekoitaan 1 1/3 dl kaakaojauhetta ja 2 tl leivinjauhetta
3/4dl maitoa

Toteutus on sama kuin kuivakakkutaikinassa, eli sokeri ja margariini vatkataan kuohkeaksi, munat vatkataan sekaan ja sitten lisätään jauho-kaakaojauhe-leivinjauheseos ja maito. Kunnollinen vatkaus lopuksi ja sitten taikina kaadetaan voideltuun ja jauhotettuun vuokaan. Kakku paistetaan 175 asteessa, kunnes se on kypsä. Kun kakku on jäähtynyt se murennetaan isoon kulhoon ihan sileäksi muruksi.

Täyte:

75g pehmeää margariinia (ei sulaa)
200g tomusokeria
250g mascarponea

Ensin vatkataan margariini kuohkeaksi, lisätään tomusokeri hyvin vatkaten ja lopuksi vielä mascarpone. Täyte sekoitetaan käsin kakkumurujen sekaan. Lopputulos on kosteahko massa. 

Massasta muotoillaan halkaisijaltaan n. 2 - 2 1/2 cm kokoisia palloja, jotka laitetaan jääkaappiin hieman kovettumaan hetkeksi. Käytin Tupperin kakkurasiaa, koska se sulkeutuu tiiviisti, mutta lautanen ja tuorekelmu toimii varmasti ihan yhtä hyvin. Kuorrutusta varten tarvitaan sulatettua suklaata. Meillä oli amerikkalaisia candy melts -rakeita, joiden maku paljasti, että ne ovat hienosta nimestään huolimatta vain elintarvikevärillä värjättyä valkoista suklaata, eli ihan kotoisilla aineksilla pärjää. Tikku kastetaan ensin kuorrutteeseen ja sitten työnnetään paikalleen. Sitten tarvitaankin hieman kärsivällisyyttä, eli kannattaa odottaa ihan rauhassa, että tikku todellakin pysyy paikallaan. Meillä ei kahden leivontakerran jälkeen vielä dippaus oikein luonnistunut, joten sivelin pikkulusikan syvennyksen avulla kuorrutuksen paikalleen. Sitten vain strösseliä pintaan. Ja cakepopsit kuivumaan niin, ettei ne ota toisiinsa kiinni. 

Ai niin, tästä annoksesta tulee varmasti 50 kpl... Aika toivoton määrä kovin nopeasti syötäväksi. Kannattaa siis murentaa vain puolikas kakku ja pienentää täytteenkin määrä puoleen ainakin ensimmäisellä kerralla siltä varalta, että ei ihan huku cakepopseihin... Minä pakastin osan tikkuineen, mutta ilman kuorrutusta. Saa nähdä mitä niistä tulee sitten, kun ne pääsevät ulos pakastimesta!?! Maku on parempi leipomisesta seuraavana päivänä, eli näitä voi kyllä helposti tehdä hieman ennakkoon. Mutta tosiaankin siinä kuorrutusvaiheessa 50 kpl vaatisi aika hyvän telineen, joten en suosittele tekemään kerralla paria kymmentä enempää. Jossakin kirjassa kyllä oli sellainen idea, että oli puupalikkaan porattu pari senttiä syviä reikiä sopivin välimatkoin. Se olisi ehkä aika kätevä juttu, jos näistä vielä innostutaan.

---

Making cakepops... There are plenty of good recipes in the internet in English, so just a little recap here from the Finnish text above. We used a chocolate cake and made the filling with butter (75g), icing sugar (200g) and mascarpone (250g).   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti