maanantai 28. tammikuuta 2013

Kalaa leipäkuorrutuksella

Viime aikoina olen tehnyt muutaman kerran pakastekalasta ruokaa. Aloin tässä miettiä, että mitä ihmeen kalaa se nyt sitten mahtaakaan nimeltään olla. Wikipedia väittää lyyraturskaksi... Nuo valkoiset pakastekalat maistuvat minusta kuitenkin kaikki kyllä aika samalta, joten "kalamallilla" tuskin lienee paljon väliä. Niistä saa kuitenkin nopeasti ja helposti aterian aikaiseksi, joten puolustakoot paikkaansa kotiruokalistassa pelkällä kätevyydellään.

Neutraaliin kalaan saa hiukan ytyä mausteisella leipäkuorrutuksella. Tässä "suunnilleen ohje."  Laita filepalat vierekkäin voideltuun vuokaan. (Suolaa ja pippuria molemmin puolin.) Paloittele/murustele muutama pala vaaleaa leipää, esim. paahtoleipää tai sämpylöitä, kulhoon. (Maalaisleivästä leikkasin kuoret pois, koska ne on tavallista tummemmat. Vaaleita kuoria ei tarvitse poistaa.) Lisää leipäkuutoiden/-murujen sekaan useampi ruokalusikallinen punaista pestoa, reilusti oliiviöljyä ja murskattua valkosipulia. Lisäksi hieman suolaa ja pippuria. Sekoita hyvin ja anna seistä hetken aikaa, jotta leivänpalat kostuvat kunnolla. Seoksesta voi maistaa hiukan, jotta on varma, että makua on varmasti tarpeeksi ja lisätä pestoa tai suolaa, jos siltä tuntuu. Ei kannata olla liian varovainen, koska kala itsessään on niin neutraalia, että mausteet tekevät vain hyvää. Seos näyttää aika epämääräiseltä, mutta aineksissa ei ole mitään, mitä ei saisi sellaisenaan syödä... ;-) Levitä seos kalanpalojen päälle. Sitä pitäisi olla niin paljon, että kalat peittyvät reilun kerroksen alle. Tuollaisia maalaisleivän siivuja taisin laittaa palan per kalapala. Lopputulos on sitä parempi, mitä enemmän kuorrutusta on, joten siinä ei kannata säästellä. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Paista kunnes kala on kypsää. Jos kuorrutus meinaa tummua liian nopeasti, peitä vuokaa hiukan leivinpaperilla tai alufoliolla. Kala sopii esim. perunamuussin kaveriksi. 

---

Lately I have cooked some fish from the freezer department... The white fish itself is rather neutral in taste, but cooking goes so fast, that it definitely defends itself in my menu plans. Spicy bread crust improves the taste amazingly. I don't have a proper recipe for this one, but it goes like this: Cut some white toast into small cubes. Add quite a lot of red pesto, olive oil, garlic, salt and pepper. Mix well and allow some time for bread pieces to absorb the moisture. Taste that the mixture is spicy enough. Spread the mix on the frozen fish file cubes (salt+pepper), so that they are completely covered under thick layer of crust. Bake in 200c degrees until the fish is well done. If the crust seem to get too fast dark, cover it with piece of aluminium foil. We eat this one with mash potatoes.    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti