sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Lihapullat tomaattikastikkeessa

Vieraita oli tulossa lauantai-iltana ja tarkoituksena oli tehdä lihapullia. Tavallisten leipominen hiukan kyllästytti, joten katsoin Jamie Oliverin sivuilta toisenlaisen reseptin. Muuntelin määriä hiukan ja laitoin kastikkeeseen sokeria tasoitukseksi. Tein suunnilleen näin:

Lihapullataikina:

800g jauhelihaa
paahtoleivän pala murusina ilman reunoja (ohjeessa oli voileipäkeksejä, joita ei ollut kaapissa, kuten ei myöskään valmiita korppujauhoja)
kananmuna
3tl sinappia, jossa on kokonaiset jyvät tallella
1,5tl oreganoa
1,5tl rosmariinia
suolaa ja pippuria

Jätin taikinan odottamaan hetkeksi, ja tein kastikkeen kasariin välissä.

Tomaattikastike:

2 punasipulia
3 valkosipulin kynttä
(pieni ripaus chilipippuria, jos tykkää mausteisemmasta)
basilikan lehtiä silputtuna
2 tölkkiä tomaattimurskaa
1 rkl ruskeaa sokeria
2rkl balsamietikkaa
suolaa ja pippuria

Kuullotin sipulisilppua runsaassa oliiviöljyssä miedolla lämmöllä ja lisäsin valkosipulin palat (ja chilin, jonka jätän seuraavan kerran pois kokonaan). Lisäsin tomaattimurskan, sokeria ja etikkaa. Maustoin suolalla ja pippurilla. Kiehutin hetken aikaa kokoon ja sitten pienensin lämpöä.


Kun kastike oli kasarissa odottamassa, kuumensin reilusti oliiviöljyä paistinpannulla ja paistoin siinä lihapullat. Tuosta määrästä tuli kaksi paistinpannullista. Ruskistin lihapullista vain pinnan ja nostelin ne lusikalla kastikkeen sekaan hautumaan kypsiksi kannen alla. Haudutusaikana aikaa keitin pastan (500g) ja kääntelin lihapullia kastikkeessa muutaman kerran. Annosten päälle laitettiin parmesaania.

Tänään söimme lounaaksi eilisen loput. Huomasin, että tämä oli taas sellainen ruoka, jonka voi huoletta tehdä päivää aikaisemmin. Maku oli vain tasaantunut ja vahvistunut yön aikana. Eli varsinaista supervierasruokaa, kun emäntäkin ehtii istumaan ennen syömistä ja silti saa kunnon aterian pöytään. Jämien syömisestä tuli mieleen vielä sellainen huomio, että reseptin annoksesta riittää 6-8 syöjälle. Taidan pakastaa muutaman annoksen ensi kerralla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti