sunnuntai 21. helmikuuta 2010

Toiles de Jouy


1700-luvun puolivälissä Christophe-Philippe Oberkampf perusti tehtaan, jossa painettiin kuparilevyillä kuvioita puuvillakankaisiin. Tehdas sijaitsi pienessä ranskalaisessa Jouy-en-Jousas -kylässä Pariisi-Versailles tien varrella. Suuren suosion vuoksi Oberkampfin painettuja puuvillakankaita pidettiin uhkana Lyonin silkkiteollisuudelle. Niinpä tehdas julistettiin viideksikymmeneksi vuodeksi pannaan, eikä mitään painettuja puuvillakankaita saanut tuottaa eikä myydä.

Vasta vuonna 1760 tehdas voitiin avata uudelleen. Uudet ja suuremmat, jopa neliömetrin kokoiset, kuparilevyt mahdollistivat entistä laajempien kuvioiden painamisen. Ostajat innostuivat kuuluisan Christophe Huet -nimisen suunnittelijan kangasmalleista, joissa hän kuvasi esim. maalaiselämää. Napoleonkin ihaili Jouy-kuvioita. Niinpä joitakin hänen sotaretkistään ikuistettiin painettuihin puuvillakankaisiin.

(Teksti mukailtu kirjasta French Country Living, jonka on kirjoittanut C. Clifton-Mogg, 2008.)


PS. Ihana viikko takanapäin. Harmi vain, että aika kului niin nopeasti. Kaikki suunnitelmat eivät toteutuneet, mutta uusi mahdollisuus onneksi odottaa muutaman viikon päässä. Lentokentältä palattua yksi poti hirveää vatsakipua, joka meni ohi yhtä nopeasti kuin se oli tullutkin. Taisi olla vain ikävää, mikä on tietysti helposti ymmärrettävissä, vaikka kuulema koskaan ennen ei ole vatsa tullut sellaisesta kipeäksi. Kerta se on ensimmäinenkin. Sen verran draamaa hyvästeihin aina sisältyy. Ihana kun kävit, isoäiti! Aloitimme jo päivien laskemisen seuraavaan visiittiin.

1 kommentti:

  1. Oikein Kauniilta näyttää, kiva kangas on=)!terkkuja, Sarita

    VastaaPoista