maanantai 17. toukokuuta 2010

Jamie Oliver


Tyttö katseli lauantaina anopin pastantekopuuhia ja siinä jutellessaan kirjoitti reseptin itselleen ylös. Oikeinkirjoituksen pienistä puutteista huolimatta siitä syntynee kunnollinen taikina. Anoppi teki suuren vaikutuksen pastataikinaa vaivatessaan ja kaulitessaan. Sovimme jo kokeilevamme reseptiä, vaikka tunnustan, että tarjosin sitä heti miehen ja tyttären yhteiseksi tehtäväksi. Olen varma, että he menevät pastaeksperteistä minua paremmin. Aloin kuitenkin heti kuvitella, miten mukava tuollainen taikina olisi pyöräyttää kiiltävän pastakoneen läpi. Sitten ajattelin Toscanan aurinkoa, kotoisaa italialaista maalaiskeittiötä keltaisine seinineen, laventelipellolta tuoksuvaa kevyttä tuulahdusta keittiön raollaan olevasta vanhasta puuovesta...

Matkalla satuin ruokakaupassa etsimään valmista tomaattikastiketta nopeaksi pastaseuraksi maanantai-iltaa varten. Satuin Jamie Oliver -hyllylle, jossa kaikkien tuotteiden kyljessä komeili kokin omakuva. Tölkin sisältö vaikutti mielenkiintoiselta, koska vastaavaa yhdistelmää en ole ennen huomannut Bertollin valikoimassa, josta hätävarakastiketölkkini yleensä valitsen. Jamie Oliverin kastike lupasi sisältää "rehellisiä aineksia, ihanaa ruokaa" otsikolla "Red onion & Rosemary pasta sauce, a simple fragrant favourite."

Kaupan pastan kanssa kastike oli ihan hyvää, mutta maistettuani sitä luulen osaavani tehdä itse samanlaista. Se syntynee oliiviöljystä, parista punasipulista, parista valkosipulinkynnestä, pienenpienestä palasta chiliä, tölkillisestä tomaattimurskaa, sokeria, pippuria, suolaa ja silputtua tuoretta rosmariinin oksaa. Kun silputun sipulin, valkosipulin ja chilin pehmentään ensin öljyssä, lisää sitten kaiken muun ja keittää hiljalleen n. 40 min. kastike on valmista. (Joudun tämän tietysti kokeilemaan, eikä se ole ihan se, mitä tölkkiin menneet ainekset etiketin mukaan ovat, mutta voisin melkein laittaa pääni pantiksi, että mausta tulee juuri samanlainen.) Me söimme kastikkeen parmesaanin kanssa sellaisenaan ilman lihaa, mutta tölkin kyljessä sitä suositellaan lammaspataan. Kananrintafile maistuisi varmasti myös hyvälle. Makukokemuksesta vielä sen verran, että mies oli sitä mieltä, että chili teki kastikkeesta turhan voimakkaan. Sen voi minustakin jättää kokonaan pois, koska sipulissa, valkosipulissa ja rosmariinissä on muutenkin tarpeeksi aromeja.

Jos Jamie Oliver muuten kiinnostaa, virallisilta kotisivuilta löytyy vaikka mitä. Reseptejä ennen kaikkea. Hattua täytyy nostaa, että kuuluisa kokki on tehnyt niin paljon valistustyötä saarellaan terveellisen kotiruoan puolesta. En vain ole varma, miten nuo valmiskastikkeet yhdistyvät siihen alkuperäiseen aatteeseen kotona valmistetusta ateriasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti