perjantai 26. huhtikuuta 2013

Vihreä ympäristöAika vihreältä jo näyttää. Joissakin kohtaa niin yllättävän vihreältä, että tuntuu kuin satukirjan sivulla kävelisi. Täällä on tietysti paljon ympäri vuoden vihreänä säilyvää kasvustoa, mutta kevät on silti aina erityistä aikaa.

Työpaikalla oli eilen avoimet ovet. Muutamia vieraita oli paikalla vielä tänäänkin. Talkoolaisten korjaama mosaiikkilattia alkaa olla pian vahausta vaille valmis. Yksi vanha muurikin on tuettu uusiksi valetulla betonipilarilla ja muutama muukin paikka on taas kunnossa. 

Luennoin tämän aamun kristillisestä ympäristöetiikasta. Innostuin siitä ensimmäistä kertaa itsekin. ;-) Aloitimme klassiseen tyyliin sukupuuttoon kuolevilla eläinlajeilla, metsienhakkuulla, ilmastomuutoksien vahvistamilla trooppisilla myrskyillä, eroosiolla, jne... Teologisina lähtökohtina olivat luominen ja sovitus. Niistä saa sellaisen viitekehyksen, että voisi vaikka nousta barrikadeille. Joka tapauksessa, kun Luojaa ja hänen luomaansa maailmaa ei erota kahdeksi toisistaan riippumattomiksi elementeiksi, niin huomaa että sovitustyöhönkin kuuluu ihmisen lisäksi myös ympäröivä maailma. Room. 8:18-30 toimii parhaana esimerkkinä. Kolmantena teemana siinä rinnalla kulkee tietysti syntiinlankeemus, jonka vaikutus myöskin yltää ihmisestä koko luomakuntaan. Vanhan Testamentin profeetat olivat aika suorasanaisia siitä, miten Jumalan suunnitelmasta luopuminen johtaa myös ekologisiin hankaluuksiin. Varsinkin riiston tyyppinen toiminta, jolla rikkaus jaetaan epätasaisesti ja köyhien syrjäytymiseen... Ei siitä tarvitse kovin suurta ajatushyppyä siirtyäkseen teoriasta käytäntöön -  nykyaikaan ja meidän länsimaisen elämäntavan ylläpitämiseen.

Sellaista se. Mun sisko (perheen ainoa aktivisti) olisi ollut tämän aamuisista luennoista ihan yllättynyt. Ei niiden sisällöstä, mutta puhujan vakuuttuneisuudesta... :-) 

---

It begins to look really green around here!!! 

At work we had Open doors-day yesterday. Some guests stayed still for today also. The construction men have got the mosaic floor almost restored back to its old glory and few other jobs are also getting done. 

This morning I lectured couple of hours about Christian environmental ethics. Starting with creation and redemption, one has enough reasons to get personally concerned about the environmental issues. :-)          

2 kommenttia: