sunnuntai 5. helmikuuta 2017

(Take) time (to bake bread)


Tänään listassa luki 'time.' Päätin sitten, että otan kuvan ruisleipäsistä, joita eilen leivoin. Se kun on sellainen homma, mitä olen miettinyt pitkään, mutta aina jättänyt tekemättä siitä syystä, että niihin menee niin paljon aikaa. Ihan kuin aikaa ei olisi. Sitähän on aina siihen, mihin sitä ottaa. Ja toisaalta se kuluu, vaikkei sitä käyttäisi. Usein olisi vaan parempi tarttua saman tien toimeen kuin suunnitella asioita toteuttamatta niitä!

Tavallista ruisjauhoja saa jo täälläkin paremmista ruokakaupoista ja erikoisemmista kaupoista saa kokojyväruisjauhoakin. Se on melkoista edistystä, kun ennen vanhaan kaupan jauhohylly oli täynnä pelkkiä vehnäjauhoja. Äskettäin ilahduin, kun yksi kauppa mainosti suomalaista ruisleipää. Olihan se Fazerin, mutta siinä oli niin paljon vehnää ja lisättyä gluteenia, että ei tullut ostettua enää toista pakettia. Eilen päätin, että nyt loppui suunnittelu, ja hain ison pussillisen kokojyväruisjauhoa ja tein taikinan. Minulla oli kyllä ohjekin, mutta sitten muuttelin sitä niin monelta osin, että mittasuhteet menivät täysin sekaisin. Lopulta taikina oli enemmänkin näppituntumajuttu kuin ohjeen oikea lopputulos. Ei tainnut olla ihan oikeaoppista, mutta käytin hiivaa ja sellaista saksalaisesta luomukaupasta ostettua hapatejauhetta. Ne nopeuttivat taikinaa huomattavasti ja leipäset taisivat valmistua neljässä tunnissa. Lopputulos on sellainen puolihapan/melko hapan. Hyvältä maistuu, mutta itse tykkään enemmän hiukan ärhäkämmästä. Seuraavan kerran olen olen maltillisempi ja opettelen hapattamaan taikinan ihan itse. Ajankäytöstä ja malttamisesta puheenollen, leipäset paistuvat kuumassa uunissa puolessa tunnissa, joten ainakaan siihen vaiheeseen ei enää tarvita sitä aikaa ihan loputtomiin.

----

Today's photography task was 'time.' I decided that I take a picture, or two, of little breads I baked yesterday. I bake frequently bread rolls, but baking sour dough rye bread has been long on my to-do-list. Somehow I've never got to it because it takes so much more time. As if I would never have time! The truth is that one always has time for what one chooses to spend it on. Besides, the time is always passing, even when one wouldn't 'use' it for something. Sometimes it's better just to get a thing done rather than spending time on 'planning' to do it...

During the last couple of years baking sections in the Belgian supermarkets have improved enormously! One can now find different kinds of flour and seeds for baking own bread. I'm happy about this progress, because I still remember the time when all you could buy was plain wheat flour. I bought some whole grain rye flour yesterday and decided that I'm done with the planning phase. I made a dough using some yeast and German sour dough powder. Both are kinds of shortcuts and they certainly speeded up the process. I can't give any recipe, because this is what happened. I began by multiplying an old recipe I remember trying out perhaps ten years ago. For some reason measurements got totally out of proportion. After while I decided to give up on the recipe and just go with a feeling. Everything worked out well and the bread tastes very good and healthy. The bread is sour enough, but I might like it even slightly more sour, so next time I'll go for it in an old fashioned way and pratice making the sour dough from the scratch. It will take more time, but I think it will be worth it.    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti