maanantai 9. maaliskuuta 2009

Kotilääkärit parhaasta päästä

Saksassa asuessa alkuaikoina ärsyynnyin siitä, kun jokaiseen pieneen vaivaan oli olevinaan juuri sopiva yrttitee. Pahimmillaan kääre... Yrttikääreille, kaalikääreille ja rahkakääreille en lämmennyt, mutta sen verran altistuin hyväntahtoiselle yrttiaivopesulle, että aloin uskoa teejuomien vaikutukseen. Oikeastikin osa tehoaa hyvin, loput tuovat hyvää mieltä, joten teho kai se on sekin!

Kuvassa fenkoliteetä. Jos vatsaasi ikinä kärvistää, hauduta ihmeessa suuri kupillinen. Teelusikallinen siemeniä kiehuvaan veteen, hauduta hetkinen ja kaada sihdin läpi puhtaaseen kuppiin. Tämä muuten maistuu hiukan lakritsille, joten se käy mainiosti myös salmiakin himoon. Se tosin on oma oivallukseni, saksalaiset ovat käytännöllisempiä. En usko, että salmiakin himo olisi siellä käynyt sairaudesta.

Kamomillatee rauhoittaa aina jokaisen vaivan. Ilmeisesti maun takia, sitä on nimittäin rauhoituttava juomaan, koska maku ei ole kovin herkullinen. Hunajasta voi olla apua, jos makeutta kaipaa.

Entäs, jos kurkkuun koskee? Hauduta puoli kupillista salviateetä (luontaistuotekaupasta), jäähdytä hiukan ja kurlaa pöpöt pois. Salvia maistuu ihan kamalalle ja hauduttettu tee näyttää tervalle, mutta se desinfioi yhtä tehokkaasti kuin apteekin keinotekoiset kurkun-kurlaus-nesteet. Juodakin sitä voi, mutta sitten se toimii nesteenpoistolääkkeenä.

Nämä on mielestäni parhaimmat. Ja ne tehoavat oikeasti. Saksalaisilla valikoima on huomattavasti runsaampi, mutta minä pärjäsin näillä ihan hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti