keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Kiinalaista

Reilu viikko sitten kävimme kaupungilla katsastamassa Terracotta Army -näyttelyn. Suurin piirtein kaksi sataa vuotta ennen ajanlaskumme alkua Kiinan ensimmäinen keisari Qin Shi Huangdi teetti mausoleumiinsa reilut 8000 sotilas- ja hevospatsasta. Keisari oli hyvin menestyksekäs yhdistäessään  seitsemän valtakuntaa yhdeksi. Lisäksi hän sai byrokratian toimivaksi, yhdisti kirjoitetun kielen, oikeussysteemin, valuutan ja kaikkea muuta mahtavaa... 

1970-luvulla maanviljelijät löysivät ensimmäiset terrakottapalaset ja ihmettelivät, mitä kummaa ne mahtoivat tarkoittaa. Arkeologit selvittivät pian tilanteen ja nyt on jo suuri osa kaivauksista valmiina. Melkein kaikki patsaat löytyivät sirpaleina, koska ne oli haudattu marssijärjestyksessä maahan kaivettuihin suuriin vakoihin jonkinlaisissa puukehikoissa. Keisarin kuoleman jälkeen haudanryöstäjät olivat vieneet patsailta aseet ja sen jälkeen puukehikot oli sytytetty tuleen.

Patsaat ovat 1,80-2,00m korkeita. Ne ovat hieman sen aikaisia kiinalaisia suurempia, koska niiden tarkoitus oli pelottaa viholliset pois. Jokainen on uniikki ilmeitään ja kampauksiaan myöten. Käsien asennot kertovat aseista, vaatetus ja hiustyyli/päähine sotilasarvosta. Kasvoissa on piirteitä kaikkien Kiinan provinssien alueilta. Keisari tarvitsi 720000 työmiestä 36 vuoden ajan, jotta armeija valmistui. 

Aika hieno näyttely! Kannatti ehdottomasti käydä katsomassa. Tällä sivustolla on pari filmin pätkää, jos kiinnostaa katsoa. 

---

We went to see an exhibition Terracotta Army in the middle of February. It was quite special! You can find more information and couple of film clips here.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti