tiistai 5. joulukuuta 2017

Joulukuu 5: Adventtikynttilät DIY

adventtikynttelikkö, ikea, alumiininauha, eukalyptus, kranssi, joulu, adventtisunnuntai
adventtisunnuntai, adventti, kynttilät, joulu, kranssi
Adventtikynttelikkö on kiva perinne, vaikka se viime vuonna unohtuikin ihan täysin. Joka vuosi on aina hauska haaste miettiä, mitä siihen keksisi. Useimmiten jotakin mihin löytyy tarvikkeet helposti. Tänä vuonna kesti idean kehittelyssä niin kauan, että lopulta vasta sunnuntaina iltapäivällä kynttelikkö oli valmis... Itse toteutus hoitui käden käänteessä, kuten mun askartelut yleensäkin, haha! 

Ostin 3m kullan väristä, 3mm levyistä alumiininauhaa floristitarvikkeita myyvästä kukkakaupasta. Kiepautin sen kokonaispituudessaan ensin neljälle löysälle kierrokselle aluslautasen kokoa seuraten ja taittelin nauhan päät solmuksi vastakkaisille reunoille. Sitten vedin muutaman kiepin laajemmaksi, joten joten jäljelle jäi vain kolme eri mittaista kierrosta. Pidin kiepit eukalyptuksen oksien sitomisen ajan vaakatasossa. Sidoin pieniä oksia metallilangalla keskimmäiseen alumiininauharenkaaseen. 

Kun oksien lisäämiskierros oli tehty, totesin, että pelkkä vihreä ei riitä. En kuitenkaan halunnut tähän varsinaisia koristeita, joten käytin samoja kullanvärisiä mitä-lie-siemenkotia, kuten jo aiemmassa postauksessa. Nyt ne piti kuitenkin kiinnittää paikoilleen, joten leikkasin rautalangasta n. 5cm pätkän, pujotin sen kukinnon halki ja käänsin muutaman kierroksen solmuksi alapuolelle. Välillä otin pidemmän pätkän rautalankaa ja kiinnitin samalla tavalla useamman siemenkodan samalla rautalangalla yhteen. Se onnistuu helposti, kunhan vaan aina taittelee solmun jokaisen alapuolelle ennen kuin lisää seuraavan. Kannattaa jättää sen verran loppupätkää, että saa sillä kiinnitettyä siemenkodat kranssiin sopiviin kohtiin. 

Lopuksi vielä hiukan muotoilin alumiininauharenkaan sisintä ja ulointa kieppiä oikealta ja vasemmalta puolelta. Pidin keskimmäisen oksakiepin pyöreänä, jotta kranssin muoto säilyi ympyränä ja sopivan suurena kiertääkseen aluslautasen reunaa. Sitten liutin sisimpää ja uloimpaa kaarta selkeästi suuremman ovaalin muotoon. Lopuksi nostin varovasti sisintä ja ulointa kaarta hiukan ylöspäin ulkoreunoilta, ja muotoilin sormin hiukan kaareen vaihtelua. Koko juttu on koottu suurelle, vanhalle tarjoilulautaselle. Kynttilät vain keskelle ja kranssi niiden ympärille ilman mitään kiinnityksiä tai alustoja. Ai niin, numeroidut kynttilät ostettiin Ikeasta.  

Alumiininauha on muuten todella taipuisaa, joten sen muotoilu onnistuu ihan hyvin sormin, mutta kannattaa vaan katsoa, ettei vahingossa tee siihen taitteita. Taitteet ovat nimittäin hankalampia pyöristää siististi takaisin, vaikka materiaali jonkin verran yritystä ja erehdystä anteeksi antaakin. Työkalua käyttäessä pitäisi varmaankin olla jonkinlaiset leveät, pehmeäkärkiset/kumiset pihdit, ettei  tule äkkinäisiä kulmia ja ettei naarmuta kultaväriä pois. Tämä oli helppo askartelu ja palkkioksi kädet tuoksuivat eukalyptukselta lopun päivää. Varsin raikastavaa siis, haha!

Tässä muutama linkki vielä aiempiin adventtikynttiläaskarteluihi. Joskus oli tällainen kynttelikkö, toisella kertaa tällainen ja joskus myös tällainen tai tällainenkin. Lasipurkeilla on erilaisina versioina näköjään menty useamman kerran viime vuosien aikana, että taisi olla aika nyt jo keksiä jotakin ihan muuta.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti