tiistai 17. lokakuuta 2017

Vaniljasta (ja mikromuovista)

Harvinaista herkkua! Viime viikolla leivoin satsin vaniljapullia. Hyvin tekivät nekin kauppansa. Kun seuraavana päivänä tytön kaveri tuli yhteistä koulutehtävää tekemään, iso lautasellinen pullia tyhjeni lasikuvun alta nopeasti. 

Vaniljasta puheen ollen, ehdin tässä jo poltella yhden vaniljaisen tuoksukynttilänkin. Se on ainoa tuoksukynttilälaatu, mitä Ikeasta olen ostanut. Muut ovat liian ötelöitä minun makuuni, mutta vanilja on vain kevyesti makea. Luin tosin äskettäin jostakin, että tuoksukynttilöissä pitäisi ehkä panostaa hiukan enemmän laatuun, koska kaikki versiot eivät välttämättä ole terveellisiä hengitettäväksi. Kuulosti loogiselta, että ihan halvimpiin tuskin käytetään parhaita aineita. Sen tietysti huomaan ihan jo peruskynttilöistäkin, että jo kynttilävahojen laaduissa on suuria eroja. Harmillista vaan on, että aina ei pakkausteksteistä saa mitään olennaista irti. 

Terveellisyydestä taas tuli mieleen, että uskomattomassa määrässä hyvälaatuistakin päivittäistä kosmetiikkaa on mikromuovia. Ihoni on herkkä ja olen jo muutaman vuoden joutunut ostamaan kaikki kasvoille käyttämäni puhdistusaineet ja voiteet apteekkityyppisestä kempparista. Suosin sellaisia hypersensitiivisiä sarjoja, missä ei ole hajusteita, eikä muutakaan allergisoivaa, koska muuten iho alkaa kirvellä ja punoittaa. 

Nyt sitten huomasin, että muutamista niistäkin tuotteista, joita käytän löytyy mikromuovia... En ihmetellyt, kun tuhansien tuotteiden listassa näkyi loputtomasti Niveaa, Dovea, Yves Rocheria, Essenceä, jne. Kuorintatuotteet näkyvine pienenpienine rakeineen ovat konkreettisin esimerkki, vaikka niitä kaupataankin milloin minäkin "merihiekkana." Mikromuovin käyttö ei kuitenkaan todellakaan rajoitu niihin. Yllätyin, miten lähes jokaiseen kosmetiikkatuoteryhmään mahtuu niitä käyttäviä tuotteita. Mikromuovia löytyy niin suihkugeeleistä hiusten pesu- ja hoitotuotteisiin, kuin myös voiteista ja meikeistä aurinko- ja deodoranttituotteisiin.

Tuotelistaa selatessani yllätyin vielä enemmän siitä, että jopa hiukan kalliimmissa (esim. Sensai, Caudalie, Shiseido ja Clinique) ja ns. terveellisemmiksikin profiloituneissa sarjoissa (esim. La Roche Posay, Vichy, Louis Widmer, Eucerin ja Bioderma) käytetään mikromuovia. Mikromuovit eivät ilmeisesti helposti allergisoi, ja kun tuotteen koostumus paranee, asiakastyytyväisyys lisääntyy nopeasti. Ajatuksena mikromuovin käyttö varsinkin suoraan kasvojen iholle tai silmien ympärille tuntuu silti aika epämiellyttävältä. 

Sitten tietysti ympäristöhaitat, ne ovat vieläkin suurempi ongelma. Pestessä tuotteiden sisältämä mikromuovi kulkeutuu huomaamatta veden mukana viemäreihin ja lopulta vesistöihin, koska näitä mahdottoman pieniä hiukkasia ei pystytä mitenkään keräämään talteen tai kierrättämään. Merien pieneliöt luulevat niitä ruoaksi ja syövät niitä veden pinnasta, ja pitkän kierroksen jälkeen lopulta ne kulkeutuvat kalojen mukana ihmisten lautasille... Ei kuulosta kovin mukavalta. Ei varsinkaan tällaisena aikana, kun melkein joka päivä jollakin uutissivustoilla on kuvia valtamerien muovijäteongelmista muutenkin. Mikromuovien kieltämistä kosmetiikkatuotteissa yritetään saada aikaiseksi, mutta sitä odotellessa täytynee etsiä uusia tuotemerkkejä ja olla tarkempana sisällysluetteloiden suhteen. Tässä yksi teemaan liittyvä artikkelilinkki. Tässä tuotelista, jota selailin.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti