keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Ulkomailla asuminen: Ruokaostokset - Living abroad: Shopping for groceries

 Ajattelin, että voisin kirjoittaa muutaman postauksen ulkomailla asumisesta. Ei sillä, että tätä ekspertiisiä nyt olisi pilvin pimein, mutta tuli mieleen, että ehkä jotkut aiheet voisivat olla kiinnostavia. Yleisesti ottaen elämä on suurimmaksi osaksi ihan tavallista, että jos ei tästä tikusta tee asiaa, niin tuskin siitä tulee sen enempää puhuttua. En ole ikinä elänyt "aikuisen elämää" Suomessa, joten vertailuni voivat tietysti mennä ihan pieleen, mutta voi kai sellaisen riskin ottaa, että ainakin omassa blogissaan saa ihan luvan kanssa olla niin väärässä kuin haluaa. ;-) Jospa näistä jutuista kuitenkin olisi jotakin hyötyä ainakin niille, jotka joskus suunnittelevat ulkomaille muuttamista.

Silloin tällöin minulta kysytään paikallisista hinnoista ruoan suhteen. Joidenkin luokitusten mukaan Suomen hintoihin verratuna kulutustavaroiden hinta on Belgiassa 11% suurempi. Päinvastaisiakin vertailuja on tietysti monenlaisia, joten on hiukan vaikea tietää, mihin luottaisi. Ruoan hintaan tietysti vaikuttaa jonkin verran se, mistä ja mitä ostaa. Tässä listassa mainitut hinnat ovat ihan todellisen tuntuiset, mutta onhan siinä kuitenkin hiukan haitaria. Kaupan valitsemisen jälkeen kulutustottumukset ovatkin se monimutkaisempi osuus. Täällä jotkut tietyt ainekset, mitkä maksavat mielestäni Suomessa aika paljon enemmän, saattavatkin olla yllättäen paljon halvempia. Esimerkiksi vihannekset, hedelmät ja liha/kana. Suoraan sanottuna yllätyin tuosta luokituksesta, koska minusta tuntuu aina, että Suomessa pienikin ostoskorillinen marketissa maksaa ihan kamalasti. Ongelma lienee kuitenkin varsinaisen hinnoittelun sijaan siinä, että kulutustottumukseni ovat muotoutuneet pitkälti tämän paikallisen tarjonnan mukaan. Toiseksi ruokaostokset kolmelle on tietysti määrällisestikin eri kategoriassa kuin isommalle määrälle ostaessa. Varsinkin, jos kotona kaapissa on jo ruokaan sopivat mausteet ja muut tilpehöörit valmiina, niitä ei tarvitse ostaa joka kerta uudelleen. Ensimmäinen asia, mikä täällä on minun mielestäni erityisen hyvää, on tuoreiden tuotteiden saatavuus. Vihannekset ja hedelmät ovat aina tuoreita ja niiden valikoima on suuri ympäri vuoden. Toinen kehumisen arvoinen asia on mahdollisuus valita eri laatujen välillä. Tämä tuntuu erityisesti liha- ja kalatiskillä. Me syömme useamman kerran viikossa vegeruokia, mutta sitten kun laitan lihaa/kalaa/kanaa, niin panostan siihen hiukan enemmän. Ja silloin on kiva, jos voi valita hiukan tarkemmin mitä ostaa.   

Meidän kaikissa maasta-toiseen-muutoissa ruokapuoli on itseasiassa ollut aina yksi kaikista väsyttävimmistä asioista. Kuulostaa ihan naurettavalta tietysti puhua jostakin niin yksinkertaiselta tuntuvasta asiasta, kun sellaisessa tilanteessa yhtäkkiä kaikki suuremmatkin asiat ympärillä muuttuvat. Ruoka on kuitenkin se, mitä ilman ei pärjää montaakaan tuntia, joten purtavaa on löydettävä nopeasti, joten ruokaostokset on saatava sujumaan, mitä pikimmin. Täytyy tietää, miltä mikäkin tuote näyttää, millä logiikalla paikalliset kaupat on järjestetty, mistä saa mitäkin, ja missä mikäkin maksaa mitäkin... Ostosten teko onkin aina yksi ensimmäisistä keskusteluaiheista, kun uusia työkavereita tulee maahan. Mistä löytyy...? Mistä kannattaa ostaa...? Onko jotakin muuta kauppaa, mistä olisi...? Yhdessä muutossa olin niin väsynyt, että en jaksanut edes ajatella hintoja ja kävin muutaman kuukauden ajan vain lähimmässä kaupassa, mikä sattui kuulumaan kalleimpana tunnettuun markettiketjuun... No, siitä tietysti sitten ryhdistäydyin, kun huomasin, että ruokalaskut kiipivät ihan turhaa kattoon, mutta joskus muuttaminen väsyttää niin paljon, että järkevät ruokaostokset vaativat enemmän energiaa, kuin mitä niille pystyy antamaan... Siksi siinä kohtaa, kun ruokaostokset alkavat sujua, alkaa tuntua hiukan paremmalle ja voi keskittää huomionsa muihin asioihin. Arki on sitten jo ainakin yhdeltä olennaiselta osalta järjestyksessä.

----

I thought that I could write couple of posts about living abroad. I never lived my adult life in the country of my origin, so the daily life as it is seems mostly just normal. Lately there have been many new readers from different parts of the world, so I thought that perhaps a little series of the topic like this could be interesting to some of you. 

Sometimes I have been asked about the food prices here in Belgium. There are different charts depending on different ways of calculating. My grocery shopping and cooking is relatively well adjusted to the local products and prices, so when I am elsewhere I feel that things are more expensive. It sounds funny, but grocery shopping is one of the most stressful things when you move abroad. When many much more meaningful things change as you move to another country, why should groceries be such a problem? Finding few shops is not so much of an issue usually, but trying to figure out what's the logic behind organizing the supermarket shelves, where do you get which product, how do the packaging of this or that look like, where do you find this or that cheapest... During one particular moving I remember being so exhausted that I just dragged myself for few months to the closest supermarket and bought whatever, because I was far too tired to even compare prices... Once the grocery budget started to show some alarming signs, I pulled myself together to figure out a better shopping pattern... Sometimes moving abroad can be so exhausting experience that sensible grocery shopping can be quite an extra effort and yet, that's a thing you can't put off for more than few days at max. At the point one feels that it begins work out fluently, the daily life becomes much more pleasant and one can turn attention to more important things. I think it is justified to say that mastering grocery shopping in a new environment is quite an advance towards successfully settling down.       

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti