perjantai 19. huhtikuuta 2013

Mosaiikit...Synttärijuhlat ja kevätlomat tulivat pidettyä. Reissussa oli tosi mukavaa. Tyttö oppi hiihtämään ja laskemaan mäkeä suksilla... En saanut pikkukamerasta lomakuvia ulos, joten jatketaan nyt sitten näillä paikallisilla jutuilla.

Työpaikalla riittää vanhoja lattioita. Kirjaston ja toimiston sisäänkäynnin edestä yksi lattia oli halkeillut ja noussut kuprulle sen verran pahasti, että yksi ovista ei enää auennut ulospäin ollenkaan. Alkuviikosta tuli kaksi vakkaritalkoolaista Suomesta. Muutamassa tunnissa mosaiikkilattia oli uudelleen koottuna muutaman metrin päässä kiveyksellä. Pohja saatiin kuntoon kaivamalla vanha maa-aines pois ja valamalla uusi pohja. Sen jälkeen kerros hiekkaa ja saaneerauslaasti, jotta palapeli saadaan koottua uudestaan paikalleen. Luulen, että illalla se on varmaankin taas paikallaan... Sitten voi vain toivoa, että jokainen ohikulkija astuu muutamana seuraavana päivänä vain kulkusillaksi asetettavien lautojen päälle, ettei palaset keikahda kallelleen mistään kohtaa. Tarkkaa työtä, jotta lopputulos vanhoista ja taustoiltaan epätasaisista ja erikokoisista paloista olisi tasainen. Miehet lupasivat jopa täyttää halkeamatkin marmorimurskalla, jotta lopputuloksesta ei erottuisi enää murtumien kohtia. Uteliaana odotan hiotun ja kiillotetun lopputuloksen näkemistä.

Lattialla on jonkin verran historiaa, alueen historia nimittäin ulottuu 1200-luvulle saakka. Varsinaisen linnan ja siihen kuuluvien rakennusten (tämä rakennus on ollut aiemmin hevostallina) omistajista taas löytyy lista, joka alkaa vuonna 1524. Kehenkö TS viittaa? Veikkaan, että se voisi olla 1800-luvulla linnan omistanut baroni Albert de T'Serclaes, mutta asukkaissa on muutama muukin johon alkukirjaimet ehkä sopisivat. Toisen maailmansodan jälkeen linnassa otettiin vastaan nuoria juutalaisia, jotka olivat selviytyneet elossa keskitysleireillä. He pääsivät vuoden odottelun jälkeen muuttamaan Israeliin vuonna 1946. Vuonna 1949 tila jaettiin, eikä entiseen loistoon ollut enää paluuta. Joku paikallinen historianharrastaja julkaisi linnasta muutama vuosi sitten historiikin, koska se liittyi hänen sukunsa historiaan jollakin tavalla.
 
---

We got few construction people to help at our working place this week. They are fixing a cracked antique mosaic floor. It must be at least 200 years old according to the initials, but since the history of the place goes until 16th century, it might even be bit older than that. Right now the men are doing a good job assembling the puzzle back...

2 kommenttia:

  1. Hienoa että kirjastoa renoveerataan ja pidetään kunnossa, se on aivan ihana paikka, monet muistot liittyvät juuri sinne!
    Kiva että teillä oli raikas ja renot loma - joko on siellä kevät pitkällä?

    VastaaPoista
  2. Joo, tuo on siitä oven edestä. Olen kyllä joskus miettinyt, olisiko kirjastossakin tuollaista lattiaa kokolattiamaton alla. Toimistossa oli, joten en ihmettelisi, jos sielläkin... Tämä viikko on ollut tosi lämmin ja aurinkoinen, ihan parin kymmenen asteen molemmin puolin.

    VastaaPoista