keskiviikko 19. toukokuuta 2010

Hulvatonta vai hillittyä

Hollantilaiset uskaltavat käyttää värejä. Luin äskettäin sisustuslehdestä PiP Studion omistajasta. Aika hulvattomia tuotteita! Silmänruoaksi aivan ihanaa, mutta en tiedä ottaisinko kotiini yhtään mitään. Pitäisi varmasti olla täysin valkoinen sisustus seiniä ja lattioita myöten.

Entäs belgialaiset? Maanläheisiä värisävyjä, mattapintaa, ja muuta hillittyä tyyliin Flamant. Niin neutraalia, että saattaisi kaivata jopa pientä piristystä.

Maita ei uskoisi naapureiksi, jos ei tietäisi varmasti niiden olevan kartalla lähekkäin. Kerran taidenäyttelyssä käydessäni opas selitti belgialaisten taiteilijoiden käyttäneen maanläheisiä ja synkähköjä värejä teoksissaan siksi, että säätilat ja luonto ovat täällä niin harmaita. Mieleen tuli väkisinkin hollantilaisten van Gogh ja ajattelin, että eipä ne samanlaiset säät pohjoisemmassa rajoittaneet samalla tavalla... Kuvittelen värien käytön liittyvän enemmän kansanluonteeseen kuin pelkästään paikallisiin säätiloihin, vaikka van Gogh varmasti mursikin monia raja-aitoja maalatessaan.

Täällä on tapana olla huomaamaton ja pidättyväinen, siellä näkyvä ja äänekäs, väitetään rajan eteläpuolella. Mitäköhän pohjoispuolella sanotaan täkäläisistä? Naapureista on jokaisella mielipide. Usein se on ennakkoluulojen värittämä, joskus totuuden mukainen. Vaikka totuuteen kyllä siinä tilanteessa kätkeytyy varmasti aimo annos solidaarisuutta kaikkea sitä kohtaan, mikä on tutumpaa.

1 kommentti:

  1. Oli tosi pirtsakkoja värejä - aika raikkaita sisustukseen, mutta ne laukut olivat aivan hurmaavia ... kivoja linkkejä löydät!
    ... ja tsemppausta karkin osto taukoon - parin viikon taukoa voisi vaikka juhlistaa jäätelöbaarissa käynnillä?!
    Aurinkoista ja lämmintä kevättä toivotellen
    Nina

    VastaaPoista