tiistai 2. elokuuta 2011

Grafiitista kermanvaaleaksiTätä vanhaa kirkkoa on kunnostettu viime vuodet. Ei uskoisi, miten hiekkapuhalluksella ja muulla puhdistuksella saadaan vanhat kiviseinät kirkkaaksi. En ikinä väsy ihmettelemään, miten ennenvanhaa kirkkojen rakennukseen laitettiin aikaa. Pitsimäiset kaiteet ja koristeelliset pylväät vaativat varmasti vuosikymmenten työn jo pelkkien ulkoseinien kanssa.

Vanhat rakennukset ovat yksi syy siihen, miksi asun täällä niin mielelläni. Tietysti täällä on ihan kauheitakin asuinalueita, paljon roskia ja muuta epämääräistä sotkua, mikä monen mielestä saa yleisilmeen masentavaksi. Sitten on kuitenkin kaikki ne kauniit rakennukset, koristeelliset julkisivuseinät, korkeat ikkunat ja puuovet. Monesti vanhaa rähjää ja vanhaa kaunista on ihan vierekkäin. Silloin pitää vain valita kumpaan kiinnittää enemmän huomiota.

Vanhan rähjän korjaaminen ja kunnostaminen maksaa tietysti maltaita varsinkin yksityisille ihmisille. Siinä mielessä on helppo ymmärtää, että ihan tavallinen palkansaaja saattaa päättää jättää julkisivun likaiseksi ja talon sisällä voi silti olla ihan viihtyisää. Vuosikymmenien katupölyä ja likaa ei ihan pienin konstein saa tiilestä irtoamaan.

Kuvissa oleva kirkko oli aiemmin grafiitin harmaa ja nyt se hohtaa vaaleana. Synkeästä voi kuoriutua todella kaunis. Vanhaa rähjää nähdessään voi siis aina kuvitella, miltä se näyttäisi kunnostettuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti