maanantai 5. huhtikuuta 2010

Sachertortun oikopolku


Sachertorttu leivotaan oikeasti vaikeamman kautta. Keltuaisia ja valkuaisia erotellen, keksimurskaa taiknaan lisäten, jne. Saksalaisella (itävaltalaisella) tarkkuudella tietysti. Turhan työlästä, jos oikopolkuakin pääsee niin lähelle aitoa, ettei maallikko edes huomaisi eroa.

Tässä tämän pääsiäisen oikopolkuversio sachertortusta:

150g melkein sulanutta margariinia (ei haittaa vaikka ehtisi sulaa melkein nesteeksi...)
3dl sokeria
> Vatkaa hyvin.
4 munaa
> Vatkaa vimmatusti niin, että taikina muuttuu "kohtalaisen kuohkeaksi."
170g tummaa suklaata
> Sulata kattilassa miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen.
3/4dl leivontakaakaojauhetta
> Sekoita sulatettuun suklaaseen ja lisää taikinaan.
2dl vehnäjauhoja (+)
1tl leivinjauhetta
> Sekoita keskenään ja lisää vatkaten taikinaan. Lisää hiukan jauhoja, jos taikina vaikuttaa liian nestemäiseltä, mutta varo, ettei taikinasta tule sitkeää. (Jauhoelementti on aina suklaakakussa vähän niin ja näin. Fiiliksellä tulee paras koostumus, koska vehnäjauhoissa on niin paljon eroja, ettei uskoisi todeksi.)
> Paista uunin alaosassa 180 asteessa, kunnes taikinaa ei enää tartu puutikkuun.
> Jäähdytä leivinpaperin päällä ritilällä. Leikkaa jäähtynyt kakku kahdeksi kerrokseksi.
1 1/2 - 2 dl aprikoosimarmeladia (appelsiinimarmeladikin käy hyvin)
> Levitä runsaasti marmeladia kerrosten väliin.
200g tummaa suklaata
1 1/2 rkl margariinia
> Sulata samassa kulhossa pienellä lämmöllä mikrossa välillä tasaiseksi sekoitellen.
> Kuorruta sulatetulla suklaalla ja koristele haluamallasi tavalla.

Malta odottaa päivä tai pari ennen syömistä, koska "vanhassa kakussa" maku ja koostumus ovat ehdottomasti paremmat. Olin joskus leipomokahvilassa apulaisena. Sachertorttu oli melkein aina tiskin vanhinta ja siitä myytiin paloja monta päivää leipomisen jälkeen. Rehellisesti sanottuna joskus ajattelin sen olevan viikonkin vanhaa, mutta en ikinä kehdannut kysyä siitä iäkkäältä ja ystävälliseltä leipurilta.

Jos oikominen jää vaivaamaan, niin voihan sachertortun leipoa vaikeammankin kautta ja ne kananmunat erotella. Siinä tapauksessa sekoita keltuaiset kuten ylläolevassa ohjeessa. Vatkaa sitten toisessa kulhossa valkuaiset vaahdoksi ja lisää valkuaisvaahto varovasti taikinaan ihan viimeiseksi. Jos haluat lisätä sokerikakkukeksimurusia (niitä keksejä, mitä käytetään tiramisuun), korvaa osa jauhoista niillä. Murusilla tulee hiukan erilainen rakenne, mutta eroa ei jokainen edes huomaisi. Jos asiaan kuitenkin jaksaa niin perusteellisesit paneutua, niin voi olla, että kannattaa etsiä virallisempi resepti... Tarkoitukseni oli vain näyttää hyvin onnistunut oikopolku, jonka keksin lauantaina, koska en viitsinyt alkaa laskemaan suureen vuokaan tarkoitettua reseptiä pienemmäksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti